Від березня Кабмін визначив розмір одноразової допомоги у вигляді «бебі-боксів» для новонароджених у 2020 році. Тепер «пакунок малюка» складатиме не більше 5 тис. гривень. Його доповнили пелюшками, різними розмірами дитячих шкарпеток, комбінезоном, губками для купання та іграшками. Крім того, уряд переглянув порядок надання даного виду соціальної допомоги. Його отримуватимуть мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають на території країни на законних підставах, а також особи, яких визнано біженцями або особами, які потребують додаткового захисту. А ось коли мама відмовиться від малюка, чи відбуватиме покарання у місцях позбавлення волі, або дитя народиться помре після пологів – «бебі-боксу» не буде.

Нагадаємо, у вересні 2018 року Вінницька область отримала перші 369 комплектів «Пакунків малюка» від управління ООН з обслуговування проектів. Тоді молоді мами скаржилися, мовляв, їм не подобається колір текстилю, підгузники не ті, та й взагалі – потрібні інші речі. А устолиці взагалі виник скандал, що на одягу були написи російською мовою «Я люблю свою маму». Що тепер кажуть вінничанки про бейбі-бокси?

– Один здоровий мінус– це одяг. По-перше, він весь в такому окрасі, що вирви око. Це відштовхує. В деяких боксах одяг був більш-менш нормальний. Плюс якість бажає бути кращою. Поки розпаковуєш, то відпадає кілька застібок. А ще весь одяг виготовлений в Узбекистані. Нічого поганого про цю країну не скажу, але чому не в Україні? – каже новоспечена мама Мар’яна з Вінниці. – А ще серветки не найкращі – у мого малюка була від них висип, та й запах хімічний. Комплекти одягу виявилися абсолютно однаковими, незважаючи на те, що на бирках написані різні розміри. Та й дбайливі батьки не йдуть у пологовий із порожніми руками. Багато корисного, але це потрібно видавати при виході в декрет, так як все я закупила до пологового будинку.

А ось мама Олена з Хмільника вважає, що «пакунок малюка» 2020 року має якісне наповнення, переконують матусі.

– Мені видали бебі-бокс у перший день, як я народила дитину, і з першого дня я мала можливість його використовувати. Вже використовувала накладки для грудей, крем, пелюшку, підгузки. Я вважаю, що наповнення бебі-боксу достатньо нормальне. Попередній, бо в мене це друга дитина, теж був непоганий, але були трохи інші по якості підгузки. Зараз вони та все наповнення коробки достатньо якісне. Найбільше тішусь теплим речам, адже на ринку все коштує не дешево.

Валентина Лісова