На початку березня машину 131-го окремого розвідувального батальйону бойовики обстріляли з житлового масиву.

Тоді загинуло двоє бійців та 11 доставлені до лікарні. Серед поранених були й наші земляки. Проте найважчих травм зазнав 21-річний Василь з Теплицького району. Протитанкова ракета поцілила в його автомобіль біля села Піски. Вибухом вирвало більшу частину правої ноги, розірвана рука, оголені кістки. Тому лікування вкрай важке. Використовують великі дози препаратів для підтримки життєвих фун­кцій. Виконано три операції, ампутація ноги вище коліна, десятки осколкових поранень. До ліжка пораненого разом із головлікарем підходив командувач військ оперативного командування «Схід» генерал-майор Олександр Нестеренко. Він вручив бійцю відзнаку командувача. Побажав одужання. Днями Василя перевели до військового шпиталю Одеси, й він вже мріє про те, аби отримати протез та продовжити життя далі…

– Василь свого часу був активістом нашої організації, ми займаємось національно-патріотичним вихованням, пропагандою здорового способу життя. Проявив себе як один з найуспішніших. Був інструктором, а потім досяг рівня, що вже сам міг дітям проводити уроки мужності та заняття з парамедицини. Наш земляк до того ж займався пауерліфтингом та виступав на змаганнях. Зокрема на чемпіонаті Вінницької області здобув перше місце, — каже очільник громадської організації «Лютич» Роман Яковлев. – Рік тому Василь вирішив підписати контракт, бо зрозумів, що пора допомагати країні. Обрав 131-й розвідувальний батальйон, адже не хотів відсиджуватись на третій лінії оборони чи проїдати гречку, а боронити Україну від ворога! Зараз боєць ще у важкому стані, йому мають підшивати руку, адже вона після поранення повністю роздроблена. Невдовзі будуть проводити і реампутацію – формування ноги під протез. Ми, батьки та небайдужі, постійно підтримуємо зв’язок. Крім того, тримаємо кулачки і за інших двох воїнів Вінниччини, які теж тоді зазнали травм. Євгену мають робити операцію із заміни кришталика, а Володимиру осколки застрягли в голові, плечі, має перелом черепа. Але пощастило, що не зачепило мозок… І доки ми сидимо вдома, наші воїни так само відчувають небезпеку коронавірусу на передовій. Але ще захищають Україну від ворога.

Друзі поранених бійців із вінницької ГО «Лютич» збирають кошти на протезування і продовження лікування земляків. Переказувати гроші на картку «Монобанку»: 5375 4141 1085 5391 на ім’я Олексій Назаренко.

Вікторія Снігур