Днями Президент Володимир Зеленський провів кілька кадрових перестановок у Збройних силах України. Зокрема на посаду командувача Об’єднаних сил Збройних сил України він призначив Сергія Наєва, той відповідатиме за управління всіх операцій на території України.

Цікаво, що Об’єднаними силами офіцер командував з березня 2018 року по травень 2019-го. Втім, указом президента Порошенка його звільнили з займаної посади.

Про Сергія Наєва відомо, що він народився у Могилеві Подільському у родині військовослужбовця. Вищу освіту здобув у Московському вищому загальновійськовому командному училищі, служив командиром мотострілецького взводу у Німеччині. У Збройних силах України — з травня 1993 року. В 90-х і на початку 2000-х служив на різних посадах у Західному та Південному оперативних командуваннях. З 2007 до початку 2014 обіймав різні керівні посади. Брав участь у боях за Донецький аеропорт, був керівником сектора «Б». Наприкінці 2017-го року був командувачем Сухопутних військ ЗСУ.

Втім, у біографії офіцера є досить цікавий факт — його рідний брат Максим Наєв — співробітник «Почты Крыма», а ще раніше — так званого «Пенсійного фонду РФ в Республіці Крим». Сам військовослужбовець в одному з інтерв’ю це підтвердив.

– Мій батько завершив службу на території Криму. Відповідно, з 1995 року він разом з сім’єю, і мій молодший брат, залишалися в Криму. Ще перед війною, в 2012 році, за часів мирної України, батьки запропонували заповісти нам з братом квартиру. У жовтні 2013 року мій батько помер. Ми з братом прийняли спільне рі­шен­ня про заповіт, за яким згодом він мені виплатив половину вартості квартири. Ніяких угод я з ним не укладав, адже це — сімейні справи. Надалі, в 2016 і в 2017 роках, він передав мені дві суми, в еквіваленті — по п’ять тисяч доларів. Як законослухняний громадянин я вказав ці кошти в електронній декларації. Іноді я дзвоню туди, до Криму, щоб привітати зі святами, і ці дзвінки ні для кого не секрет. Що стосується дій брата на окупованій території — він доросла людина, і за його вчинки відповідати не можу. Вважаю, що він, як і мільйони громадян, що залишилися в тимчасово окупованому Криму, є громадянином України.

На запитання, чи допускає Наєв можливість шантажу з боку російської влади проти нього та його родини, керівник ОС категорично заперечує. Що ж, побачимо.

Віталіна Володимирова