Він не один рік керував госпіталем за кордоном і боровся там проти епідемій у Південній Африці.

Відповідно до розпорядження Вінницької облдержадміністрації, керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, КНП ЦРКЛ перепрофільовують для прийому та лікування пацієнтів першої хвилі з випадками на тяжку респіраторну хворобу COVID-19. Рішення набуло чинності 27 березня. Чи готовий заклад до таких викликів — ми запитали у головного лікаря Олександра Кривов’яза.

– Зараз наша лікарня має стати фактично базовим медзакладом у боротьбі з коронавірусом в області. На жаль, на Вінниччині немає обласної інфекційної лікарні ще з 80-х років.

А на таку кількість населення одного інфекційного відділення у першій міській лікарні та одного відділення у нашому закладі вкрай мало… Тому було прийняте раціональне рішення зробити одну лікарню опорним закладом. А у нас для цього і матеріально-технічна база відповідна, і спеціалісти, — запевнив Олександр Леонідович.

Олександр Кривов’яз

– А як колектив сприйняв таке рішення, адже, за статистикою, 25 % уражень отримують саме медичні пра­цівники?

– Переважно з розумінням. Але дехто вже пише заяву, бо проживають зі старенькими батьками і бояться наражати їх на смертельну небезпеку. Іншим просто нічим добиратися з сіл у Вінницю на роботу. Але лікарі, середній медичний персонал «старої закалки» усвідомлюють ситуацію і готові приймати бій.

Перелік лікарень для госпіталізації пацієнтів з COVID-19:

  1. КНП «Вінницька центральна районна клінічна лікарня» Вінницької районної ради
  2. КНП «Жмеринська центральна районна лікарня» Жмеринської районної ради
  3. КНП «Калинівська центральна районна лікарня» Калинівської районної ради
  4. КНП «Могилів-Подільська окружна лікарня інтенсивного лікування» Могилів-Подільської міської ради
  5. КНП «Тростянецька центральна районна лікарня»
  6. КНП «Хмільницька центральна районна лікарня» Хмільницької районної ради
  7. КНП «Вінницька міська клінічна лікарня №1»
  8. КНП Шаргородська центральна районна лікарня» Шаргородської районної ради Вінницької області
  9. КНП «Вінницька обласна клінічна дитяча інфекційна лікарня» Вінницької обласної ради»
  10. КНП «Козятинська центральна районна лікарня» Козятинської районної ради

 

– Ви ж теж досвідчений боєць, навіть із вірусами мали справу, коли працювали у Південній Африці, чи не так?

– Довелося попрацювати й там. Тоді через повені затопило зону провінції Шай-Шай, Мозамбік. За дев’ять років мали справу з холерою, черевним тифом та СНІДом. Коли повернувся у Вінницю, міг працювати головним лікарем у СНІД-центрі, бо «зуби з’їв» на цьому…

– Ваша експертна думка щодо використання антиретровірусної терапії у боротьбі з коронавірусом?

– Це досвід Ізраїлю та деяких європейських країн. Ефективність цих препаратів позитивна, але не у всіх випадках.

– Медикам є чого боятися, адже вони сьогодні практично голими руками змушені боротися з вірусом. Яка у вас ситуація із засобами захисту медичного персоналу?

– Це проблема… Ось днями від Володимира Гройсмана нам передали 500 респіраторів, 15 тис. масок і 150 швидких тестів. Рішенням сесії Вінницької районної ради виділено 422 тис. для закупівлі медикаментів та частково засобів індивідуального захисту. На 100 тисяч уже закупили ліків. Ще на 60 тисяч медикаментів отримали від фармпідприємства як благодійну допомогу. Закуплені деззасоби. Нас обіцяли укомплектувати і «захистом», і апаратами ШВЛ.

– А скільки апаратів ШВЛ у лікарні на сьогодні?

– Маємо три портативні апарати з медрезерву, але вони низького рівня, їх не можна використовувати для важких хворих. Ще є шість інших в реанімаційному та хірургічному відділеннях. Але цього, звісно, замало.

– У лікарні вже лікуються хворі з коронавірусом? З якими симптомами ці люди поступили і який їхній стан зараз?

– Так. Усі поступили зі скаргами на кашель та високу температуру. У хворої з коронавірусом — це 55-річна мешканка Гавришівки, яка працює санітаркою у 2-му пологовому — пневмонія, це вже ускладнення.

– Багато хто вважає, що якщо коронавірус, то обов’язково лікування із застосуванням апарату ШВЛ.

– Зовсім ні! На сьогодні спостерігається два варіанти: або слабка симптоматика, або безсимптомна форма перебігу хвороби. Молоді люди без хронічних захворювань можуть думати, що захворіли на грип, а насправді у них може бути CОVID-19.

Тому велику роль відіграє первинна ланка — сімейні лікарі, які відслідковують таких хворих і консультують їх під час лікування. Головне — це самоізоляція вдома. Бо якщо ми будемо приймати хворих з перебігом коронавірусу у легкій формі, то нам може не вистачити ресурсу для важкохворих. Така ситуація виникла в Італії: спочатку ринули усі, хто захворів, а коли почалися важкі форми, лікарні були вже переповнені.

– То реорганізація уже в дії?

– Так. Ми поступово виводимо інших хворих. Виписуємо тих, хто може доліковуватися вдома. Важких — переводимо в інші медичні заклади Вінниці. Пологове відділення закрили..

Біля приймального відділення службою МНС у Вінницькій області розгорнуто «сортувальний майданчик», де при масовому надходженні хворих буде здійснюватися медичне сортування пацієнтів у залежності від важкості стану — легка форма, середня і важка.

Коли верстався номер, до журналістів почали надходити тривожні звернення від жителів Вінницького району. Люди цікавляться, що буде з їхньою районною лікарнею після пандемії.

– Уже декілька років нашу лікарню під різними приводами збиралися закрити. Чи не стане нинішня реорганізація початком кінця для «районки»? Ми боїмося, щоб 80-тисячне населення Вінницького району не залишилося без «рятівниці», — стурбовані читачі.

Тому думається, що лікарня, яка здобуде такий досвід і врятує наші життя, безперечно, що не зникне. Бо більшого безглуздя й не придумаєш. Я думаю, що більшість читачів розуміє, яку ношу взяв на себе цей колектив. Тому тільки слова подяки, віри і надії — дай Бог, щоб обійшлись найменшими цифрами.

Міла ПОЛІЩУК