Незважаючи на карантин через коронавірус, ЗНО та вступна кампанія мають відбутися і для цього Міністерство освіти і науки розробило два можливих сценарії. Як змінилися терміни ЗНО, враховуючи обидва сценарії тривалості карантину і коли прогнозується початок вступної кампанії та новий навчальний рік?

Український центр оцінювання якості освіти переніс проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання з березня на 4 та 11 квітня 2020 року.

Пробне тестування з української мови і літератури замість 21 березня відбудеться 4 квітня. Тестування з інших предметів замість 28 березня – 11 квітня.

Учасникам пробного ЗНО надійдуть нові запрошення-перепустки з актуальними датами – їх потрібно буде роздрукувати для участі в тестуванні.

Нагадаємо, що пробне ЗНО є платною послугою для учасників та неприбутковою для організаторів і проводиться за кошти фізичних та юридичних осіб. Для отримання результатів пробного ЗНО кожному учаснику потрібно буде занести свої відповіді до спеціального сервісу «Визначення результатів пробного зовнішнього незалежного оцінювання» у такі терміни:

– 4 – 6 квітня (українська мова і література);

– 11 – 13 квітня (історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, а також англійська, німецька, французька та іспанська мови).

Результати тестування з української мови і літератури будуть оприлюднені на інформаційних сторінках учасників до 10 квітня, з інших предметів – до 17 квітня.

У зв’язку із загальнонаціональним карантином МОН розробило два сценарії завершення навчального року, проведення зовнішнього незалежного оцінювання та вступної кампанії.

Якщо карантин завершується до 1 тижня червня

Випускники 11-х класів будуть навчатися до кінця червня. ЗНО стартує орієнтовно в останній тиждень червня і закінчується орієнтовно в середині липня. Результати основної сесії ЗНО стануть відомі наприкінці липня. Вступна кампанія розпочнеться на початку серпня.

Іспити зі всіх предметів будуть проходити з 25 червня до 17 липня.

Результати ЗНО будуть оголошені не пізніше 31 липня.

Додаткова сесія ЗНО (для осіб, які з поважних причин не мають можливості взяти участь в основній сесії,) попередньо запланована з 28 липня по 11 серпня.

Другий сценарій: карантин продовжується до початку серпня

ЗНО для учнів 11-го класу стартує в середині серпня і закінчується до середини вересня. В такому разі вступна кампанія завершиться до середини жовтня, а навчання перших курсів розпочнеться на початку листопада. Навчання решти курсів розпочнеться з 1 вересня.

Іспити зі всіх предметів будуть проходити з 17 серпня до 4 вересня.

Результати ЗНО будуть оголошені не пізніше 17 вересня.

Додаткова сесія ЗНО попередньо запланована з 22 вересня до 6 жовтня.

Початок реєстрації електронних кабінетів для вступу за першим сценарієм має розпочатись 1 серпня, а за другим – 25 вересня.

Вступні іспити та творчі конкурси (за виключенням військових навчальних закладів) пройдуть протягом 1 – 12 серпня, а для абітурієнтів, які вступають за контрактом, – до 22 серпня. За другим сценарієм – протягом 25 вересня – 3 жовтня, а для контрактників – до 13 жовтня.

Прийом заяв та документів у електронній формі триватиме з 13 до 22 серпня, а в іншому разі – з 4 до 13 жовтня.

Зарахування абітурієнтів на місця держзамовлення стане відомо 1 вересня або за другим сценарієм – 23 жовтня.

Початок навчального року для студентів І курсу переноситься на 15 вересня або на 2 листопада.