Це лікарні, які першими приймають пацієнтів з коронавірусом. Список цих лікарень буде збільшуватись у разі необхідності.

Вибір цих лікарень є спільною позицією голів обласних державних адміністрацій, МОЗ та НСЗУ. Пріоритетним критерієм вибору визначено безпеку пацієнтів. Щоб госпіталізовані з COVID-19 пацієнти отримували всі необхідні медичні послуги без необхідності переведення до іншої лікарні при погіршенні стану. А ті пацієнти, які потрапили до лікарні з приводу інших захворювань, не перетинались з інфікованими коронавірусом пацієнтами та безпечно проходили лікування.

Пацієнти, які відчувають симптоми COVID-19, не можуть звертатися самостійно до цих закладів охорони здоров’я. Це може загрожувати їхньому здоров’ю. При виявленні симптомів COVID-19 пацієнтам потрібно зателефонувати своєму сімейному лікарю. А при наявності важких симптомів – температура вище 38, яка не збивається, та утруднене дихання – дзвонити до 103.

Перелік лікарень для госпіталізації пацієнтів з COVID-19 у Вінницькій області:

1. КНП Вінницька центральна районна клінічна лікарня” Вінницької    районної ради

2. КНП “Жмеринська центральна районна лікарня” Жмеринської районної ради

3. КНП Калинівська центральна районна лікарня” Калинівської районної ради. Там для порятунку хворих на COVID-19 буде використовуватися нове 3-поверхрве приміщення хірургічного відділення, де є необхідне обладнання, проведений кисень.

4. КНП “Могилів-Подільська окружна лікарня інтенсивного лікування” Могілів-Подільської міської ради

5. КНП “Тростянецька центральна районна лікарня”

6. КНП “Хмільницька центральна районна лікарня” Хмільницької районної ради

7. КНП “Вінницька міська клінічна лікарня №1″

8. КНП Шаргородська центральна районна лікарня” Шаргородської районної ради Вінницької області

9. КНП “Вінницька обласна клінічна дитяча інфекційна лікарня Вінницької обласної ради”

10. КНП “Козятинська центральна районна лікарня Козятинської районної ради”

Це медзаклади першої хвилі короновірусу. Ще сім лікарень на Вінниччині вже готують для задіяння під час другої хвилі хвороби.

Міла ПОЛІЩУК