У скількох він може бути?! Доставлених з епіцентрів Італії – де помирає щоденно 1000, Нью-Йорка, де заражається 6000 в день, і в США вже 150000 (?) інфікованих.

Із Іспанії – яка вже перегнала Китай, як і Італія та США. А ще туристи – з гірських курортів, які раптом виявились не менше вражені. З Єгипту та ОАЕ, маємо вже і у Вінниці факти. І цей місяць — рубікон: чи втримаємо ми ситуацію і в цих людей коронавірус проявиться і якщо і захворіють, то їхні рідні… Або ж нас чекає трагедія. Якщо міністр називає цифру – 22 млн українців можуть заразитись, а померти більше мільйона – то треба бити на сполох. Тому ми продовжуємо інформувати владу і всіх нас про випадки порушення карантину і точку зору людей.

Дмитро Безбах:

– Як же так вийшло, що ми гатили мільйони грошей на шоу боксерів, футболістів, ілюмінацію і сумнівних зірок; давали заробити шоу-індустрії мільярди, а вченим-біологам копійки, медицину довели до зубожіння, розвели в ній корупціонерів, які крали останнє?! Олігархи везли гроші за кордон, зберігали відмиті на медицині в офшорах. Вже давно лікувались у європейських клініках… І що – підуть тепер всі, і багаті, і бідні, просити порятунку у лікарів із мізерними зарплатами і відсутністю ліків та устаткування? Йдіть тепер і просіть у боксерів, футболістів, зірок серіалів і шоу – коміків – нехай вони вам дають порятунок: рятують життя, дарують тести, винаходять рятівну вакцину.

– Природа повстала – подивіться, птахам, комахам, тваринам і рослинам, деревам і кущам – хоч би що від того коронавірусу, а людей косить мор. Я була у Римі в сестри і бачила, як люди просто падають на вулицях і їх ніхто не підбирає, стоять карабінери, охороняють трупи і чекають трупового. Вони збирають по містах таких людей. Ми цього хочемо? Ви хоч розумієте, що може бути в Україні, якщо ми цей місяць самоізоляції пропустимо? Дійсно мор!

Ольга Петренко, вінничанка:

– Бачу, як мої легковажні колеги вже наразили у Вінниці на небезпеку своїх колег через недотримання карантину, як повернулись із відпочинку в теплих краях. Тому не можу мовчати про свою колегу. Зустріла її і, знаючи, що повернулась з Єгипту, застерігаю – ти ж сиди на карантині. А вона мені – ні, сьогодні я вже була на роботі, у понеділок ще піду на телебачення… А вже потім на карантин. Скажіть, це в якусь голову вкладається?

– Знаєте, у нашому селі якесь дикунство. Одягла маску, як і моя колега – пішли до магазину. А там нас на сміх підняли. Мовляв, що, вмерти боїтесь? І заробітчани продовжують ходити. Добре, що ви в минулому номері застерегли, то вже самі люди слідкують і ставлять їх на місце, заганяють у хату. Але молодь продовжує збиратись, пиво пити, вітатись за руку… Кажуть на зауваження – нам він не смертельний.

Але ж смертельний для ваших батьків, дідусів, бабусь може бути! Діти, молодь, не будьте егоїстами, сидіть вдома, бо заразите своїх старших рідних — і піде мор! Як ви потім із цим тягарем жити будете?

Василь Ковальчук:

– Ми родичі тієї медсестри, яку вже зробили мало не злочинницею. Люди, наше життя перетворилось на пекло. Її рідних, нас всі зацькували, погрожують розправою. А що вона винна? В того поляка, з яким вона нібито спілкувалась, вже в Польщі перевірили і хворобу не виявили. Вона могла заразитись у маршрутці чи від пацієнток, навіть своїх колег, просто в неї раніше проявилось. І, наскільки нам відомо, коронавірус ще два тижні тому у Вінницю завіз турист з Єгипту. Син голови тер­громади. Але за нього всі мовчать – бо блатний. А нам терор влаштовують. Люди, та ця чума скоро тисячами буде косити, то що — повбиваємо один одного? Повірте, нам із нею та її племінником і так проблем із лікуванням вистачає. Хворим співчувають, а не переслідують. Вона ж не сифілісом від проституції захворіла! І тих менше ганьблять…

Світлана Наумчук:

– Чому замовчують факти? Якби не «33-й», який дійсно прорвав цю блокаду мовчання і викрив не лише факти, причини заражень, коло контакторів, але й став на захист лікарів, позбавлених спецзахисту, показав всю повноту проблеми, ми б тихо вимирали. Чому у нас немає повідомлень і не розкривають заражених, хоча б заклади, щоб люди могли самоізолюватись в разі контактів? Ви ж бачили, на вашу «пряму лінію» скільки людей звернулись із проханням писати і називати прізвища.

Сергій Годун

Від редакції. Своїми думками можете поділитися і ви.