Міністерство охорони здоров`я України закликало до співпраці в боротьбі з COVID-19 підпорядковані заклади вищої медичної освіти, зокрема Вінницький національний медичний університет імені Пирогова.

За декілька днів соціальними мережами пронеслись сотні коментарів з цього приводу. Хтось обурюється, а хтось, навпаки, підтримує такі пропозиції. Проректор з науково-педагогічної (лікувальної) роботи ВНМУ ім. Пирогова Василь Погорілий розповідає: «Наразі на сайті навчального закладу є онлайн – анкета, де студенти можуть її заповнити та подати заявку на згоду на надання медичної допомоги під час карантину. В першу чергу це стосується лікарів-інтернів першого року навчання за спеціальністю «Психіатрія», «Патологічна анатомія», «Інфекційні хвороби» та лікарів-інтернів других та третіх років навчання».

Студенти розповідають, що за інформацією, яка поширилась між спільнотами, за декілька днів виданого указу з кожної групи 3-4 курсів подало заявки вже по 1-2 людини, а з 5-6 курсів та інтернатури – від 4. Виданий наказ поширили для всіх студентів, окрім 1-го та 2-го курсів. Кажуть, що викладачі університету мотивують їх тим, що волонтерство буде рахуватися як навчання. І за час перебування на волонтерському таборі не потрібно буде відпрацьовувати пропуски та перескладати заліки.

За словами проректора з науково-педагогічної роботи ВНМУ ім. М.І. Пирогова професора Юрія Гумінського, студентів ніхто не буде змушувати до таких дій. Прийняте рішення на користь волонтерства має бути добровільне.

Софія Копач