Спалах коронавірусу в Україні, як і в багатьох країнах світу, торкнувся всіх верств населення — від пересічних громадян та медиків до представників політичної еліти.

Ми зібрали все, що відомо про підтверджені випадки інфікування коронавірусом серед українських політиків та чиновників (як чинних, так і колишніх). Як відомо, першим по­літиком, хто ін­фікувався COVID-19, став нардеп від «Довіри» Сергій Шахов. Перед цим він заперечував небезпеку вірусу, казав що він в головах, а тому демонстративно поїхав на найдорожчий гір­сько-лижний курорт Куршевель разом із друзями.. Його госпіталізували в інфекційне відділення Олександрійської лікарні Києва. Апарат штучної вентиляції легенів та реанімація не знадобилися, хоча хвороба мала ускладнення у вигляді «незначної пневмонії», як написав сам нардеп. Далі про підтверджений діагноз у свого колеги Сергія Вельможного та його сина повідомив вже хворий нардеп Сергій Шахов. І хоч у С.Вельможного тест не проявився – він лікується, має схожі симптоми. Руслан Горбенко, народний депутат від фракції «Слуга народу», теж на лікуванні. Він за кордоном не був. Скоріше всього, інфікувався уже у Раді. Коронавірус під­твердили і в депутата від ОПЗЖ Олександра Лукашева. Всього, кажуть, на одному борту, що прилетів із Женеви, виявили 14 випадків коронавірусу.

На карантині після такого спалаху перебувало чимало нардепів – контакторів. В тому числі і депутатка від Вінниччини Лариса Білозір:

– Я була одному засіданні із ними. Тому дійсно перебувала на карантині, самоізолювалась, працювала дистанційно. В кінці тижня він закінчився.

Про те, що 50-річний заступник голови Харківської обласної ради Володимир Скоробагач інфікований коронавірусом, заявила його прес-секретар. У стаціонарі Києва лікується і його дружина Вікторія, також хвора на COVID-19. Дружина чиновника на початку березня також відвідала французький курорт Куршевель.

Валерій Хорошковський, бізнесмен, колишній перший віцепрем’єр-міністр, ексглава Мінфіну і СБУ, теж перебуває в Олексан­дрій­ській лікарні, хоча всі подробиці ретельно приховує. Днями мер Києва Віталій Кличко описав один з нових випадків COVID-19 у Києві, який збігається з даними про Хорошковського. Чиновнику дійсно 51 рік. А за даними журналістів «Схем», він нещодавно прилетів з Франції. Приватний літак Falcon 7X з бортовим номером MY-JET, на якому знаходився бізнесмен і колишній чиновник, прибув з Ніцци до Києва в п’ятницю, 20 березня.

28 березня Анна Скороход, яку раніше виключили з фракції «Слуга народу», повідомила, що їй підтвердили позитивний тест на коронавірус. Вона поскаржилася, що не відчуває запахів, і закликала всіх, хто близько спілкувався з нею останнім часом, піти на самоізоляцію на 14 днів. Пізніше жінка, яка кілька місяців тому лише народила, ось що написала:

– Щоб здати тест, мені знадобилося: 2 дні, посвідчення нардепа (а як бути тим, хто його не має? До речі, до цих пір соромно за користування) та 4100 грн. за виклик «Добробуту» (а що робити тим, у кого їх немає?).

Позитивний результат тесту отримав член фракції «Слуга народу» Володимир Ватрас. Депутат зараз перебуває в інфекційній лікарні у Хмельницькому. На засіданні фракції «Слуга народу» 29 березня його не було. З часу проведення позачергового засідання — 17 березня — Ватрас перебував вдома на самоізоляції.