Безсніжна зима і суха весна, а ще більше – людська безпечність і безвідповідальність стали причиною того, що зараз вогнем фактично знищується все живе.

Тому рятувальники Вінниччини були змушені звернутися до громадян: «Не спалюйте суху траву – не спопеляйте землю!»

Бо з початку року на відкритих територіях та у природних екосистемах виникло 630 пожеж на території Вінницької області, під час яких полум’я охопило понад 647 га землі.

Більшість випадків зафіксовано саме під час проведення весняних робіт на присадибних ділянках дачників та селян. Люди масово «наводять красу» та навмисно випалюють суху рослинність на полях та городах. Тим самим завдають клопоту вогнеборцям, які безперервно продовжують ліквідовувати численні пожежі сухої трави, очерету та сміття.

Лише за вчора в області зафіксовані пожежі в Могилів-Подільському, Козятинському, Шаргородському, Липовецькому, Тиврівському, Тростянецькому та Літинському районах. В останньому, рятувальники приборкують полум’я одразу в двох місцях – в селах Уладівка та Петрик.

У с.Слобода-Яришівська Могилів-Подільського району спалювання сухої рослинності призвело до пожежі одразу у двох домогосподарствах.

Полум’я повністю знищило господарчу будівлю, шиферне перекриття першого будинку на площі 20 кв.м, вікна, двері, домашні речі, а також двері, вікно, речі домашнього вжитку в другому відповідно.

До ліквідації пожежі від ДСНС залучалося 8 чоловік особового складу та два пожежно-рятувльних автомобілі.

Ймовірна причина виникнення загоряння – необережне поводження з вогнем невстановленої особи.

Протягом минулої доби рятувальники здійснили 16 виїздів на ліквідацію пожеж в екосистемах області, на загальній площі понад 16 га.

До ліквідації даних пожеж від Головного управління ДСНС області залучалося 73 чоловіки особового складу та 17 одиниць пожежно-рятувальної техніки.

Страждають не лише люди, а й птахи, звірі, рослини. Природа такого не прощає.

Ілона ВАЛЬТЕР