Сьогодні, сьомого квітня, представники спецфонду «СтопВірус» передали для лікарів Вінницької філії обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф 350 одноразових костюмів захисту, 500 респіраторів FFP 2, 3000 одноразових медичних масок, 200 захисних щитків для обличчя, 50 літрів концентрату дезінфікуючого засобу «Полідез» та три обприскувачі. Поспілкувався із медиками швидкої Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Щодня бригади Вінницької станції швидкої допомоги виїжджають близько 200 разів на виклики вінничан. За останній рік станція надавала екстрену допомогу практично кожному 5-ому мешканцю Вінниці. Представники спецфонду «СтопВірус», який був створений за ініціативи Володимира Гройсмана та Сергія Моргунова, уже не вперше передають допомогу лікарям швидкої допомоги.

«Ми передаємо вам допомогу від усієї громади міста Вінниці. Зокрема, захисні комбінезони, які шиють у нашому місті. Сьогодні ми ще замовили бахіли, очікуємо на їх поставку. Також передаємо одноразові медичні маски та респіратори. Ми маємо сьогодні гордитися нашими вінничанами, бізнесом, владою, адже всі згуртувалися навколо цього питання і допомагають нашим медикам», – зазначив голова наглядової ради Благодійного фонду «Подільська громада» Андрій Дручинський.

Щодня бригади швидкої допомоги роблять близько десяти виїздів до пацієнтів з підозрою на коронавірус. У таких випадках медики потребують спеціального захисту найвищого ступеню.

«Нам приходить виклик на планшет, де є привід виклику – підозра на COVID-19 і уточнююча інформація. Це епіданамнез, чи є температура, і обов’язково – які засоби захисту є у пацієнта. Коли ми приїжджаємо, пацієнт має бути у медичній масці. Якщо можливо, він самостійно вимірює температуру до нашого приїзду, щоб мінімізувати контакти з нами. Обов’язково перед таким викликом, ми одягаємо засоби захисту другого рівня або третього. Ми одягаємо комбінезони, рукавички, окуляри, захисний щиток. Після такого виклику костюм обробляється та утилізується», – розповідає лікар медицини з невідкладних станів Катерина Терентьєва.

Спілкуючись з медиками, міський голова Сергій Моргунов запитав про забезпеченість станції швидкої медичної допомоги. Яка з 2013-го року після реформування швидкої медичної допомоги увійшла до складу Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

За словами керівника центру Анатолія Пірникози, завдяки ще Уряду Гройсмана на станції ШМД змогли забезпечити певний резерв медикаментів, виробів медичного призначення та витратних матеріалів.

Також нещодавно Вінницька станція екстреної медичної допомоги повністю оновила свій транспортний парк https://bit.ly/2xVlXeo .

Сергій Моргунов зазначив, що підтримки сьогодні потребують різні заклади охорони здоров’я у зв’язку з епідемією коронавірусної інфекції. На рівні держави не було розроблено чіткої стратегії дій в умовах пандемії, і не відбулось завчасного накопичування необхідних запасів медзасобів, коли уже не тільки у Китаї, а й у в Європі почали реєструвати спалахи коронавірусної хвороби.

«Я переконаний в тому, що проблема Уряду в кінці 2019 року була в тому, що вони не змогли вчасно зорієнтуватися і сконсолідувати свої зусилля на підготовку до цієї пандемії в Україні. Ми уже в лютому почали думати про те, що це нас може зачепити, і були прийняті перші рішення щодо внесення додаткових змін до бюджету для закупівлі першої партії засобів індивідуального захисту та прокладення кисневих мереж до інфекційного відділення у міській клінічній лікарні №1. А ремонт там ми зробили ще у 2017 році, вже тоді розуміли, що на вторинному рівні потрібно закумулювати багато ресурсів, щоб був належний рівень допомоги. У нас є можливість лікувати у цьому відділенні не менше 45 чоловік з коронавірусом. І дуже добре, що у місті немає тяжких пацієнтів, а двох – уже виписали. Єдина проблема на сьогодні – з апаратами ШВЛ, але ми чекаємо поставок. Ініціатива «СтопВірус» досить важлива, адже вона мобільніша по алгоритму знаходження тих чи інших засобів, щоб на перших порах забезпечити наші медичні заклади. Сьогодні надзвичайно багато пропозицій від волонтерів, у місті багато представників соціально активного бізнесу. І це приємно, адже ми сформовані як сильна територіальна громада», – каже міський голова Сергій Моргунов.

Разом з тим, зауважив міський голова, ситуація з карантином матиме серйозні наслідки для економіки громади – за попередніми розрахунками, втрати місцевого бюджету у першому півріччі становитимуть близько 370 млн грн. «Фактично усі капітальні видатки ми максимально повинні згорнути. А ще є питання заробітних плат, утримання критичної інфраструктури, утримання закладів охорони здоров’я, освіти», – уточнив Сергій Моргунов.