Однією із перших, хто одужав в області від коронавірусу, стала мешканка Ладижина Валентина Васильєва. Жінка — підприємець, тримає продовольчі магазини. Нам вдалось поспілкуватись із її братом, який поділився подробицями хвороби.

– Ще в січні Валентина поїхала до Франції, де проживають її дочка, зять та онучка. Планувала повернутись в середині квітня, мала на руках квитки, але через ситуацію у світі через епідемію плани довелось змінити. Де саме підчепила інфекцію — досі загадка, можливо, у дорозі. Адже сестра їхала з Ліона до Парижа потягом, тоді летіла літаком до Мінська, де її перевірили медики, далі мікроавтобусом до нашого кордону. Тому інфікуватись могла будь-де, — каже брат Юрій Васильєв. — До України жінка повернулась 19 березня, у столичному аеропорту її зустрів автомобілем чоловік. Весь час вони не виходили з будинку, продукти харчування під дверима я залишав. А вже 22 березня у Валентини піднялась температура, викликала «швидку допомогу». Її госпіталізували, взяли аналізи, відправивши до вінницької лабораторії. Результат виявився позитивним. А ось у чоловіка, який пробув із сестрою в одній машині чотири години, коронавірусу не виявили. Весь тиждень Валентина проходила лікування, знаходилась у спе­ціальному боксі. Її магазини закрили, співробітників відправили на карантин на два тижні, хоча контактів між ними не було. Під’їзд та квартиру обробили дезінфікуючими препаратами. Невдовзі сестрі провели повторне дослідження — результат вже був негативним. Третій результат аналогічний. Чесно кажучи, така ситуація викликає якісь двоякі почуття, саме тому сестра і не хоче нічого коментувати. Зараз Валентина вдома, нікуди не виходить, так само на самоізоляції її рідні у Франції, хоча вони здорові.

Від редакції. Щиро радіємо за першу пацієнтку, яка одужала. Пані Валентині бажаємо успіхів і її брату за те, що вони відкрито розповіли про це. На нашу думку, саме так, не криючись, переймаючи такий безцінний досвід, ми зможемо вийти із цієї пандемічної прірви. Підкреслюємо — там може опинитись кожен із нас, тому вже хворих просимо відкрито говорити, хто не хворий — підтримувати і проявляти милосердя. І всім берегти себе і Україну. Ми з вами та правдою! Саме вона врятує світ.

Коли верстався номер газети, стало відомо, окрім Валентини Васильєвої з Ладижина, переміг коронавірус і 32-річний вінничанин, який повернувся за кордону, 5-річний племіник медсестри із полового та породілля із Жмеринки. Дитина не захворіла. Негативні результати показали і в медиків, які приймали пологи.

Тетяна Редько,
Віталіна Володимирова