Одужало 290000. Лідирують із захворювань США, Італію випередила Іспанія. Найбільші спалахи тепер там та у Франції. Україна на 53 місці в цьому списку. Але 14-15 очікується пік.

Україна має перших півтори тисячі заражених коронавірусом. І смертність, на жаль, переважає видужання. Ми тільки вступаємо в цей смертоносний двобій. В Італії та Іспанії 12-14 відсотків смертей від загальної кількості уражених. У нас передбачають 5 відсотків, є надія — масового спалаху вдається уникати.

Як заражались на Вінниччині — продовжуємо вести цей щоденник. Ще один шок: у вівторок було виявлено перший випадок коронавірусу у поліцейського із карного розшуку Він­ницького УМВС. Як повідомила керівник пресслужби Ганна Олій­ник, в управлінні працюють епідеміологи і встановлюють всі контакти інфікованого. Приміщення дезінфікують.

Як відомо, вогнище коронавірусу серед медпрацівників розпочалось із 2-го пологового м. Вінниці. 9 медпрацівників та 4-ро рідних — такий результат на сьогодні. Вже є перші, хто одужав.

Ще сумніші результати спалаху в онко. Там ще продовжують виникати нові — від 8 до 12 лікарів. Звучать різні цифри, бо серед інфікованих — рідні і близькі вже уражених медпрацівників із онкоцентру.

Так сталось у «Пироговці». Вражаючий факт у Гайсині, де 9 вражених контакторів.

Далі — з перших вуст.

Коронавірус у професора медуніверситету

Ректор Вінницького медуніверситету Василь Мороз прокоментував ураження свого підлеглого професора коронавірусом.

– Так, у нього хвороба поки що протікає у легкій формі. В університеті вжили всіх заходів для того, щоб убезпечити інших, перевірені всі, хто з ним контактував. Вони — на самоізоляції.

Мама телезірки – вінницька лікар, захворіла на коронавірус

Від коронавірусу не застрахований ніхто – ні багаті, ні бідні. Як стало відомо, на коронавірус захворіла ще одна контактна особа – сестра дружини головного лікаря.

Вона є мамою відомого журналіста, який розпочинав свою кар’єру із «33-го». Зараз він у Києві – продюсер популярних телешоу на одному із телеканалів. Ми попросили його прокоментувати, як проходить лікування і як почувається його мама. Тому що розуміємо, як непросто бути першопрохідцем у цих ла­біринтах невідомого вірусу.

У приватній бе­сіді він сказав, що мама почувається непогано, він її як може підтримує і мотивує. Але офіційно відмовився говорити про це. Тому, згідно з чинним законодавством. дотримуємося права на приватне життя і морально-етичних норм. Дай Бог усім пошвидше одужатити. Здоровим — обій­ти цю чуму.

– 95 % випад­ків захворювань — привезений з-за кордону коронавірус. І саме через контакти медпрацівників із своїми рідними і близькими, а не через стосунки із пацієнтами. І саме від туристів та відпочиваючих, а не заробітчан — підкреслює головний санітарний лікар Він­ниччини В.Зайцева.

Як коронавірус вразив лікарку із «Пироговки»

– Так, у нашого лікаря під­тверджений факт коронавірусу. Вона — дружина лікаря-онколога і входила в групу контакторів спалаху в онко. Чоловік не захворів, а дружина — лікар нефрологічного відділення — так. Всі заходи вжиті, лікарня продовжує працювати, — запевнив головний лікар О. Жупанов.

Чи працювали вражений коронавірусом лікар і медсестра у «Альтамедиці»

Ось що повідомив редакції «33-го» головний лікар «Альтамедики» Богдан Шев­ня:

– Дійсно у нас співпрацював лікар із онко, в якого підтвердився коронавірус. Медсестра — не працювала, але спілкувалась із медсестрою, яка працює у нас. Ми одразу ж ініціювали перевірку епідеміологів, перевірили усіх контактуючих. Всі здорові. Маємо дозвіл і далі лікувати хворих із іншими захворюваннями, яких не стало менше. Я як керівник гарантую нашим пацієнтам безпеку.

Тетяна Редько,
Віталіна Володимирова