Цьогоріч українці та мешканці Вінниччини зокрема, садитимуть більше ранньої картоплі. Все через те, що ціни на неї останнім часом істотно зросли. Крім того, в Україні збільшилися обсяги переробки картоплі на чіпси, саме тому у цьому сезоні більше закуповуватимуть ті сорти, які йтимуть на переробку.

Український агроном Микола Гордійчук дав прогноз щодо цінової політики на картоплю. На його думку, посадковий матеріал може здорожчати на 30-40%. Нині ціна на насіннєву картоплю становить від 12 до 20 грн/кг.

«Вартість залежить від сорту, репродукції та якості насіннєвого матеріалу. Ми, як виробники, радимо купувати його тільки у господарствах, які є в реєстрі виробників насіння і продають сертифіковане насіння», — зазначив він.

На його думку, ціни на столову картоплю будуть залежати від погоди і того, як змінюватиметься клімат.

«Якщо буде засуха й брак вологи, що ми вже зараз спостерігаємо, це може відобразитися на врожайності й ціні відповідно. Ще на вартість культури вплинуть і залишки попереднього сезону», — розповів експерт.

Він зазначив, що у цьому сезоні ціна на цей вид картоплі була досить високою.А от якою ж буде вартість ранньої картоплі, поки говорити зарано.

Віра Малафей