8 квітня  в ефірі телеканалу «Віта»  Прем’єр-міністр України 2016-2019- років  Володимир Гройсман дав телеінтерв’ю місцевому каналу та прокоментував  головні виклики для Вінниці, області та України в ці дні. Звісно темами №1 були коронавірус та Закон про продаж землі.

– Започаткована у Вінниці в березні ініціатива «СтопВірус» стала справжньою об’єднуючою платформою, де всі охочі можуть допомогти коштами, справами, будь-чим…  Я хотів би подякувати всім – людям, компаніям. Ми знайдемо можливість сказати кожному «дякую» і розказати всім вінничанам, хто брав участь у роботі ініціативи, хто волонтерив, хто передавав кошти, матеріальні цінності., – заявив Володимир Гройсман.  – Для нас найважливіше – зберегти час. А час збереже здоров’я людей, – сказав Володимир Гройсман. – Ми передаємо швидкі тести (на коронавірус), респіратори, маски, засоби захисту».

– Нагадаємо, ініціатива працює на базі благодійного Фонду «Подільська громада» і активно підтримується Вінницьким міським головою Сергієм Моргуновим.

– «Ініціатива «СтопВірус» об’єднала на одній платформі багато підприємців, громадян і владу. І вкотре Володимир Гройсман закликав долучатися до ініціативи «СтопВірус». «Разом ми сильніші, і подолаємо всі виклики», – додав політик.

Щодо так званого «Земельного» Закону, то коментар ГРОЙСМАН був досить жорстким:

– Я буду боротись за зміну ухваленого Верховною Радою України закону про запровадження ринку землі з другої половини 2021 року для фізосіб з подальшим відкриттям ринку для юридичних осіб і правом концентрувати 10 тис. га земель – це не в інтересах України, українського фермера і українського агропромислового сектору, який наразі формує близько п’ятої частини вітчизняного ВВП., – сказав у  ефірі телеканалу «Віта»   Володимир Гройсман. – У такому вигляді землю продавати не можна», – наголосив політик.

Він також пояснив, що логіка ухваленого документу – дозволити з наступного року фізособам продавати один одному 100 га землі. «Знайдіть мені фермера, який скаже, що 100 га землі – той обсяг, який йому цікаво обробляти. Йому цікаво 500 га і більше», – сказав Володимир Гройсман.

Далі з 2024 року відкривається ринок великим компаніям, які різними способами можуть одночасно сконцентрувати не 10 тис. га, а 500 тис. га і навіть мільйон. На цій землі однозначно працюватиме роботизована техніка, і компанії рахуватимуть тонни посадженої і зібраної пшениці, а не робочі місця для селян.

«І чому з 2024 року? Всі говорять про те, що кілька років буде криза. Тобто в 2021-2023 роках буде складна ситуація. У великих компаній не буде грошей для купівлі землі. Але з 2024 року  вони знають, що у них з’явиться ресурс, і вони зможуть купити той обсяг землі, який їм потрібно. Натомість фермер залишиться зі своїми проблемами наодинці», – наголосив Володимир Гройсман.

Він звернув увагу, що така модель ринку – не остаточний варіант, який нібито вимагав Міжнародний валютний фонд – ключовий кредитор України, з якими домовилися про запуск земельного ринку ще з 2008 року. Гройсман впевнений, що вести перемовини про ринок можна було з більш виваженої і прорахованої позиції. Більше того, він сам, на чолі Уряду, такі перемовини вів.

«Моя логіка – передати землю тільки українцям, аграріям–фермерам. Ніяким не латифундистам», – сказав Володимир Гройсман.

За його словами, партнери були згодні не тільки на такий сценарій, а й на наповнення спеціального Фонду, який став би джерелом кредитів  для аграріїв – у національній валюті, під відсоток інфляції, строком на 25 років.

«Що б це дало? Ми б отримали потужний фермерський клас. Разом із реформою децентралізації (реформою, яка дозволила зміцнити громади і надала їм ресурс розвитку) ми б дали силу економіці», – наголосив Володимир Гройсман.

Він запевнив, що відтепер буде боротися за те, щоб скасувати норму про дозвіл юрособам виходити на земельний ринок і концентрувати землю.

«Це не українська реформа. Вона не дасть ефекту. Ми один раз відпустимо стратегічний ресурс і забудьте про нього. Ніхто не буде наймати людей на роботу, дбати про розвиток сільської інфраструктури. Великі компанії будуть розраховувати мільйонами тонн пшениці, а не робочими місцями, – наголосив Володимир Гройсман. – Моя логіка, щоб фермер  сам купив землю і його родина. Так він залучить своїх рідних, сусідів. Вони створять фермерське господарство, будуть вирощувати сировину і переробляти її – створювати додану вартість. Оце моя модель, за яку я буду боротися».