– Сьогодні скинули мені ролик, який поширюють в християнських групах.,- пише у соціальній мережі ветеран АТО Андрій Діжечко. – Не буду давати посилання щоб не поширювати марення, розповім основні тези.

1. Ніякого коронавируса немає, люди вмирають від радіації, випромінюваної 5G. Про це сказав нібито колишній генеральний директор Водафон, він віруючий, і поділився таємною інформацією.

2. Людям, скоро почнуть вводити під виглядом вакцини якийсь хімікат, який зробить усіх видимими на моніторі.

3. Церкви закрили тому, що збори віруючих створює енергетичну хвилю, яка нищить радіоактивне випромінювання 5G.

І люди серйозно це поширюють. Хто ж буде сперечатися з генеральним Водафон, якщо він ще й віруючий?)

По першому пункту трохи заглибимося в фізику.

Радіоактивне випромінювання ділиться на 2 типу:

– потік частинок, наприклад альфа і бета випромінювання. Таке випромінювання ніякого відношення не має до електромагнітних хвиль, які випромінюються 5G і іншими пристроями.

– електромагнітне випромінювання. Так само як гамма випромінювання і рентгенівське.

Саме через однаковою природи випромінювання такого типу радіації і випромінювання радіоприладів, плодяться міфи про радіоактивність мобільного зв’язку, електроніки і т.д.

Природа у них дійсно однакова, це електромагнітні хвилі. Але є суттєві відмінності.

Ще трохи заглибимося.

Шкода радіації полягає в тому, що вона іонізує атоми, тому радіація так само входить в перелік іонізуючих випромінювань.

Суть дуже проста, радіоактивне випромінювання перетворює атоми тіла в іони. Так, наприклад, звичайна вода розпадається на іони Н і ОН, які далі вступають в небезпечні реакції для нашого організму.

На щастя, іонізувати атом не так просто. Для цього потрібна величезна енергія.

Для електромагнітної хвилі, чим вище частота, тим вище енергія. При цьому для довжини хвилі зв’язок зворотна – чим вище енергія, тим вона коротша.

На практиці це можна побачити в такий спосіб: чим більше передати енергії, тобто просто нагрівати метал, тим більше його світіння зміщуватиметься від більш низькочастотного випромінювання в інфрачервоному діапазоні, до більш високочастотного в жовтому. Довжина хвилі відповідно, буде скорочуватися.

У разі гамма випромінювань, частота сягає диких значень з 18ю нулями Герц, довжина хвилі при цьому становить розміри, порівнянні з атомними. У такій ситуації хвильові властивості слабовираженних і хвиля поводиться як частинка, бомбардуючи з величезною енергією атоми і іонізуючи їх.

Тепер повернемося до 5G і іншим приладам.

Діапазон роботи мобільного зв’язку варіюється від сотень мільйонів герц до десятків мільярдів герц. Ніби як не мало, але в порівнянні з гамма випромінюванням частотою в +3000000000000000000 Гц, це взагалі нічого.

Довжина хвилі, створювана радіоприладів, настільки величезна в порівнянні з атомами, що просто не може їх іонізувати, в той час як іонізуюче електромагнітне випромінювання б’є по атому як співмірна частка з набагато більшою енергією.

До слова, частота видимого світла 400 000 – 700 000 гіга Гц.

Це в 100 тис разів вище ніж у приладів 5g.

Тобто, якби хоч будь-якої прилад, що працює в радіо діапазоні, міг випромінювати іонізуюче випромінювання, ми б все померли від простої лампочки, не кажучи вже про сонце

За другим пунктом, навіть коментувати не хочеться.

А ось третій – дуже кумедний. Збори віруючих це, звичайно, добре, але воно навіть довгохвильове радіо не глушить, не те що радіацію