Але, за офіційною інфор­ма­цією, туди відправили лише 20 медиків з України на прохання уряду Італії.

– Від нас не поїхало, наскільки я знаю, жодного лікаря. Я сам анестезіолог, навіть не намагався заявити про себе, бо у мене днями народилась донечка. Треба допомагати родині. Буду лікувати хворих в Україні. Однак розумію, враховуючи статистику, тисячі захворювань та смертей щоденно — наскіль­ки важко буде колегам там працювати. Але, як запевнив Президент, вони здобудуть безцінний досвід і через 2 тижні, коли у нас очікується пік захворювань, повернуться, щоб рятувати життя українцям.

Але, як повідомляють італійські ЗМІ, не все так просто.

Там чомусь називають цифру — не 20 лікарів, а 30, які прибули до Італії. А їхній президент заявив, що нашим медикам дійсно платитимуть 600 євро за день. Але якщо вони гарно себе зарекомендують, то їм запропонують на постійно залишатись працювати у Італії і навіть нададуть житло.

Вінничани ж залишили сотні повідомлень із проханням надати координати — де набирають таких спеціалістів. Незважаючи на те, що в Італії до 12 000 померлих, і серед них десятки лікарів, інфікованих — тисячі — бажаючих туди полетіти було сотні.

– Так, я виявив бажання, — ділиться вінницький лікар, — а яка мені різниця, де лікувати — у нас чи там. Ризики однакові, але зарплата — просто неймо­вірна.

– А тебе не лякає те, що там вже 4-та частина медперсоналу захворіла?! І смертей, здає­ться, за сорок.

– А у нас в автокатастрофах до 14000 тис. гине за рік… але прагнуть купити машину… Тут я все життя на авто буду збирати — а там куплю за місяць.

Тому владі негайно потрібно звернути увагу на цю проблему — пропонуємо звернутись до меценатів і створити фонд премій та, зрозуміло, що підняти зарплати! ЗАБЕРІТЬ ДЕ МОЖЕТЕ — А ЇМ ДАЙТЕ! Бо буде так, як у Монастирському р-ні Тернопільської обл., де 21 лікар захворів, 8 написали заяви на звільнення! А це районна лікарня!

Хто лікуватиме? Тому довелось виділити мільйон на премії. Поспішаймо і ми! Бо ЗАБЕРЕ ІТАЛІЯ. Це ж лише пробний варіант — а далі вони знайдуть спосіб, як набрати інших і переправити за кордон.

Тетяна Квасюк