У селі Спичинці Погребищенського району знаходиться чарівний маленький палац у стилі французького неоренесансу.

Двоповерховий, з мансардою і решітками художньої ковки на гребені даху. Це один із 99 палаців, збудованих представниками шляхетного роду Тишкевичів на території України, Білорусі, Литви, Польщі.

З’явився палац у Спичинцях не випадково. Раніше містечко належало відомій у Польщі шляхетній родині Собанських. Їхня донька Тереза вийшла заміж за сусіда — Генріка Тишкевича з Андрушівки.

– Молоді стали жити в Спичинцях. Саме Генрік Тишкевич і побудував двоповерховий палац у стилі французького неоренесансу з мансардою. За основу для нього брали замки долини Луари, хоча ні розмірами, ні пишнотою він до них не дотягує, але певні спільні риси таки є. Напівкруглі вікна другого і мансардного поверхів щедро прикрашені колонами та наличниками. По контуру даху — візерункова кована решітка. Стелі прикрашала багата ліпнина, тематичні зали — мармурові каміни. Садибний парк займав 40 гектарів і тягнувся аж до ставка на Росі. Упорядковував його надпродуктивний Діонісій Макклер. Дещо у 1917-му після смерті батька вивіз до Варшави останній власник Спичинців — Юзеф Тадеуш Тишкевич, ровесник палацу. Він залишився жити у Варшаві і загинув під час повстання 1944-го року, — розповідають місцеві жителі. — Нині палац оточений старим парком із липами та ялинами над річкою Рось. Перед величною спорудою досі видно місце, де було штучне озерце, в якому колись плавали лебеді.

Маєток Тишкевичів у Спичинцях

Тепер частина парку переоблаштована під спортивний майданчик — тут і поле для футболу, і турніки, адже палац Тишкевичів став звичайною школою.

Втім, мало хто знає, але свого часу один із уродженців Погребищенського району виявив цікавий факт під час дослідження родоводу всього села Черемошне — а це понад 32 тисячі осіб! До цього генеалогічного дослідження він доєднав ще й аналізи ДНК. А це один від одного дещо відрізняється. Історик звертався до представників різних родин, просив здати тест, який самостійно оплачував. Головне – погодитись.

Як і в кожному селі, тут зустрічались жінки, які народили дітей без шлюбу. Коли ж їх протестували на ДНК, з’ясувалось, що у всіх спільний батько. Ним виявився молодий поміщик села Черемошного — граф Собанський! А Спичинці – це зовсім близько. Тож виходить, що у звичайному селі на Вінниччині живе багато нащадків графа, який належав до роду Рюриковичів. Але про це ні словом ні духом не знають, тому що вони – незаконно народжені діти. Зараз це взагалі не має ніякої юридичної сили, тим паче матеріальної. Втім, історія справді вражає…

Валентина Лісова