Пізнавальні екскурсії для дітей проводять під Жмеринкою. Тут молюсків розводять на місцевій фермі. Там же розповідають про життя равликів і користь, яку вони приносять. Зайнятися незвичним бізнесом подружжя жмеринчан вирішило понад 2 роки тому.

– Ідея виникла у дружини Валентини, вона пройшла навчання та почала втілювати задум у життя, я їй лише допомагаю, – розповідає власник ферми Андрій Клецко. – В Україні цей бізнес ще не користується популярністю. Це часто сімейний бізнес європейців. Ми займаємося вирощуванням їстівного виноградного равлика сімейства HELICIDAE, роду Helix (Aspersa Maxima). Для молюсків створили відповідні умови, збудували теплицю, облаштували приміщення для репродукції, «пологовий» для маленьких равликів і придбали спеціальний холодильник.

Вирощувати равликів нескладно, адже взимку вони впадають в анабіоз, а пробуджувати їх починаємо наприкінці лютого. З середини березня і до кінця травня вони відкладають ікринки, з яких приблизно через 21 день вилуплюються маленькі равлики. Сьогодні на ділянці від 2 до 6 т равликів. Ми об’єднуємося з усіма равлиководами України для того, щоб створити відповідну партію. Чим більша партія, тим більша ціна.

Дітям до вподоби такі екскурсії

Равлики ростуть на ділянці під дерев’яними щитами, люблять затінок і вологу. Їдять ріпак перко та корм. Крім того, власниця Валентина Клецко розробила кілька авторських соусів для делікатесів. Скуштувати незвичні страви можна лише під час відвідування «Равликової долини». Смакують равлик з підсушеним білим хлібом та білим вином, пропонують канапки з ікрою та маринованих равликів. Весною екскурсії трішки змінюють свій формат, адже в полі равликів немає, лише в теплиці. Є ікра равлика, яка дозріває, та молюски на стелажах.

– Словами не передати цей дивовижний смак та аромат. Ніякого запаху риби, тільки аромат лісу після дощу з легкими нотками грибів. Ікра равликів дуже цінується у Європі, — кажуть власники «Равликової долини».

У Вінницькій області також вирощують молюски біля села Перемога Козятинського району. На площі 4 га сьогодні тут мешкають понад 10 т равликів, які потім потрапляють в українські ресторани та супермаркети. Власник Дмитро Бутенко у виробництві робить акцент на фаршированих равликах.

– У нас наявна лінійка з шести найменувань готових равликів: по-бургундськи, по-лімузинському, по-дижонському – французька класика; із сиром горгонзола – італійська класика. Є також українські рецепти, що у відтінках смаку нагадують борщ: з в’яленими помідорами та часником. Також є равлик під соусом із шафрану, що найкраще засвоюється разом із молочними продуктами.

Віталіна Володимирова