Від цієї історії досі мурашки по шкірі, а почалась вона кілька років тому, коли до однієї з районних лікарень Вінниччини привезли 20-річну Юлію, в якої почались перейми.

Жінка не могла сама народити, тому було прийнято рішення провести кесарів розтин. Оперативне втручання начебто пройшло вдало, і на світ з’явився довгоочікуваний первісток. Втім, вже наступного дня у мами Юлії почалось ускладнення — запалення внутрішніх органів.

– Коли я прокинулася після операції, лікарка запевнила, що операція пройшла добре. Але до кінця наступного дня піднялася температура. Медики пояснювали, що це нормально після такого. Втім, за добу температура була до 40 градусів. На вихідні я здала аналізи, результат поганий, — розповіла потерпіла Юлія. – За весь той час мені навіть не змінили пов`язку. Лікар, який прийшов на чергування, був вражений.

Зібрав консиліум, на якому вирішили відправити мене в обласну лікарню у Вінницю. Поки туди доїхала, стан був критичний. А далі постало найболючіше питання – видаляти матку… Бо тоді б мене не врятували. Місяць була реабілітація. У Вінниці сказали: в тому, що сталося, винні районні лікарі. Змиритись із халатністю медиків і тим, що більше не зможуть мати дітей, ми не змогли. Саме тому подали заяву до поліції, де невдовзі було відкрито кримінальне провадження — неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником.

Справу розглядав суд. Була на засіданнях присутня й та сама лікарка, котра недогледіла породіллю. Своєї вини вона так і не визнала. Більш того, після інциденту отримала навіть підвищення — посаду завідуючої перинатального центру. А експерти знайшли багато порушень у самому медичному закладі, де лише одна операційна для проведення гінекологічних операцій та кесарського розтину. У ній відсутні одноразова білизна та шовний матеріал, простерилізований у заводських умовах.

Та, заслухавши всі сторони, служителі Феміди визнали лікарку невинуватою і виправдали її в зв`язку з недоведеністю вчинення нею кримінального правопорушення. Цивільний позов потерпілої до лікарні у виплаті 1 мільйона гривень морального відшкодування залишили без розгляду.

– Якщо говорити людською мовою, молодій жінці дали замало антибіотиків – й почалось запалення органів дітородних функцій. А результат цієї халатності – відомий. Вже на самому суді до експерта з Києва, яка проводила останнє дослідження, чітко відповіла лікарці, що саме вона мала вколоти той препарат, бо в її руках була дана пацієнтка, — каже адвокатка потерпілої Юлія Вінцюк. — У мотивувальній частині вироку суд визнав винними у тому, що сталось, гінекологиню та лікарню. Натомість у результативній – виправдав. Це викликає шалене обурення.

…У свою чергу, мама Юлія та її чоловік рук не опускають і вже збираються до Апеляційного суду, хоча притягнути до відповідальності лікарку в разі винуватості не зможуть, бо закінчився термін давності – два роки. Зараз єдиний варіант – отримати хоча б моральне відшкодування…

– Коли я народжувала, ще була студенткою, коханий тільки закінчив навчання і лиш влаштувався на роботу, — каже потерпіла. — Медики повели себе так непорядно, бо ми їм не дали хабар – ось така наша думка. Здивувало, що лікарка в суді всю вину перекладала на своїх колег. Якщо не доведемо справу до кінця, то жертвами можуть стати інші. Не виграємо апеляцію – підемо навіть до Європейського суду з прав людини. Бо залишити в 20 років здорову жінку, яка пішла народжувати, без можливості знову відчути радість материнства – це великий гріх й рана на все життя…

Віталіна Володимирова