Високий зелений паркан протягом кількох місяців виріс у лісі на Старому місті, зовсім неподалік від того, котрий два роки тому вже намагалися знести вінницькі активісти.

Спочатку про це з’явився пост у групі «Чорний список Вінниця». Потім, коли обурення сягнуло через край, вінницькі активісти виклали в мережу відео обгородженої ділянки, відзняте з квадрокоптера. Як бачимо, нахабству і безкарності у нашому місті вже немає меж! Адже ще восени, коли паркан почали зводити, ще можна було якось втрутитись. А коли навесні місцеві мешканці прийшли до свого улюбленого місця відпочинку – побачили ось таке! Припущень висловлювали чимало. Навіть про те, що це протестантська церква таким чином розширила свою територію (бо поряд вже не один рік функціонує табір відпочинку для дітей цієї релігійної громади).

Про війни навколо захопленого озера на Старому місті наша газета розповідала вже не раз. Цей зелений мікрорайон дуже полюбили служителі Феміди. Навіть свій власний мікрорайон звели з маєтків на території колишнього піонерського табору. Тихі судово-документальні війни точаться і навколо «убитого» (можливо, навмисно?) санаторію імені Коцюбинського, де колись була дача поміщиків Грохольських і де так любив відпочивати гувернер поміщицьких дітей письменник-сонцепоклонник Михайло Коцюбинський… Та, схоже, цього разу ті ж служителі Феміди обставили себе потрібними документами з усіх боків, аби вже ні в кого не виникало жодних підозр чи претензій.

Таїса Гайда, вінницька активістка, розповіла, що правові баталії навколо цього вже відгородженого від «простих смертних» вінничан озера точаться з 2017 року. Тоді прокуратура Вінницької області відкрила кримінальне провадження, бо цей об’єкт у порушення статей Водного кодексу передали у приватну власність як ділянку сільськогосподарського призначення.

– Спочатку в позові прокурора фігурувало три земельних ділянки, на дві з яких було накладено арешт. Але сьогодні згадані ділянки вже об’єднали, вони не під арештом і належать колишній помічниці ексголови Одеської облради, а нині нардепа Анатолія Урбанського Яні Олішевській. Її чоловік, Артем Зеленецький, є помічником у народного депутата Папієва з «Опозиційної платформи «За життя», — розповідає Таїса Гайда. — І хоча ця ділянка є «землею сільськогосподарського призначення», на публічній кадастровій карті чітко видно, що уся вона цілком знаходиться у межах умовної «прибережної захисної смуги» каскаду озер. Так от, Вінницька прокуратура відкрила кримінальне провадження і звернулась до суду щодо повернення озера у комунальну власність, проте суддя першої інстанції Інна Борисюк відмовила правоохоронцям у задоволенні їхнього прохання.

Паркан навколо ділянки пані Олішевської не тільки огороджує озеро, але і частину лісу. Це видно на відео, відзнятому активісткою з квадрокоптера. А у власності самої судді Борисюк також знаходиться ділянка на притоці Південного Бугу. Можливо, саме ця обставина і вплинула на суддівське рішення?

Зелений паркан, котрий загородив, крім озера, ще й чималий шматок лісу, втикається у бетонний, сірий, котрий після скандалів встановив навколо приватизованого озера бізнесмен Валентин Архіпов. Звести цей паркан не завадило йому навіть те, що справа й досі перебуває на розгляді у Касаційному цивільному суді Верховного суду. Отже, впевнений, що рішення буде на його користь?

Цікаво, що Валентин Архіпов має бізнес в окупованому Криму, а також, згідно з інформацією аналітичної системи Youcontrol, є співвласником фірми ТОВ «Віста-Софія». Серед інших співвласників є також громадянин Росії та Геннадій Вівдич, ПІБ якого повністю співпадає з колишнім заступником прокурора Вінницької області, — зазначає Таїса Гайда. — Справу, в якій пан Архіпов виступає фігурантом, розглядає суддя Марина Червинська. У 2017 році Громадська рада доброчесності надала негативний висновок стосовно цієї судді, вказавши, що вона як кандидат на посаду судді Верховного суду не відповідає вимогам доброчесності та професійної етики через неповне декларування майна та відсутність пояснення про його походження. Та найцікавіше те, що ані Вінницька міська рада, ані Луко-Мелешківська сільська рада, яка межує з ділянками суддів, досі не можуть надати адекватних відповідей, яким чином ці земельні ділянки опинились у приватній власності суддів.

Тим часом по сусідству з «куточком правосуддя», як вже встигли охрестити в народі це масове поселення суддів та прокурорів на Старому місті, розчищається територія колишнього санаторію ім. Коцюбинського. І хоча міський голова Сергій Моргунов обіцяв не змінювати призначення цієї земельної ділянки і влаштувати там для вінничан ще одну зону для відпочинку, всі з острахом спостерігають за тим, що відбувається. Бо довіри до влади стосовно земельних питань, та ще й у такому курортному куточку Вінниці як Старе місто, вже немає. Страшно, якщо незабаром тут з’явиться ще один високий паркан.