У Ладижині скандал через дитячий садочок «Барвінок», який міські депутати ліквідували. Причиною начебто стало те, що приміщення аварійне.

– У нашому місті збереглись лише дві історичні цінні будівлі 19-го сторіччя. Це костел і маєток генерала. Саме в останньому і був розташований дитсадочок, — каже депутат міської ради Віталій Сутик. — Він був зручним для жителів старої частини міста. Дуже багато зусиль до роботи садочка доклали його працівники та керівництво. Втім, кілька років тому на офіційному сайті мерії з’явився проєкт рішення, яким завідувач відділом освіти Юрій Журба запропонував зупинити роботу дитсадка «Барвінок» на невизначений термін, а вихованців перевести в сусідню школу. Причиною назвав непридатний стан будівельних конструкцій. Згодом садочок ліквідували. І це при тому, що жодних громадських слухань не було, і де гарантія, що висновок про аварійний стан не сфальсифікований?! 7 червня минулого року під час сесії Ладижинської міської ради майже одноголосно депутати включили «Барвінок» у перелік об’єктів, які планується продати. Маю підозру, що невдовзі на місці садочка постане готель чи ресторан.

Зрештою, обурені громадські активісти вирішили захистити садочок та подали заяву до органів. 17 березня Бершадська місцева прокуратура відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 364 Кримінального кодексу України щодо неправомірних дій посадових осіб Ладижинської міської ради при розпорядженні приміщенням дитячого садочка «Барвінок».

Мовляв, ті, зловживаючи

службовим становищем, штучно створили умови для закриття дитячого садочка та визнання його аварійним, після чого намагаються продати як нежитлову будівлю. Проведення досудового розслідування доручено слідчому відділу Ладижинського відділення поліції. У кримінальному провадженні повноваження прокурорів (нагляд) здіснює відразу три прокурори Ладижинського відділу. Крім того, про відкриття кримінального провадження було повідомлено голову Національного агентства з питань запобігання корупції.

– Але поки що кримінальне провадження «лежить» у ладижинській поліції фактично без руху. Поки правоохоронці закривають очі, а все місто перебуває на карантині, підприємливі чиновники роблять свої справи. Перший аукціон з продажу садочка, що мав відбутись 25 березня, не відбувся по причині відсутності заявок покупців, тому вже 16 квітня буде другий аукціон зі зниженням ціни на 50%. Якщо спочатку дитячий садочок хотіли продати за суму трохи менше мільйона гривень, то на сьогодні ціну було знижено до 456 тис. грн., — обурюється громадський активіст Андрій Скакодуб. — По суті палац 19-го сторіччя з метровими стінами та величезними підвальними приміщеннями і гектаром землі продадуть по ціні старої хати в Ладижині або двокімнатної квартири. Що цікаво: імовірних покупців, які намагались зареєструватись та взяти участь в аукціоні, штучно не зареєстрували на електронні торги, тобто зниження ціни було сплановано, а аукціон проводять під конкретного покупця. Звертаюсь до депутатів Ладижинської міської ради, у яких ще залишився залишок сумління та відповідальності: зупиніть аукціон 16 квітня. Багато з вас вже за кілька місяців піде в люди — збирати голоси виборців. Подумайте, з чим ви прийдете до них….Зі свого боку ми будемо робити все, що від нас залежить, але депутати можуть зупинити мера і його мамону за спиною.

Вікторія Снігур