На час карантину уряд дозволив не платити за оренду і не сплачувати ЄСВ. Зразу було гарно сказано про всіх, а потім, як і завжди у нас, почалися поправки.

На думку урядовців, звільнити від сплати єдиного соціального внеску можна лише ФОП, які займаються науковою, літературною, артистичною, медичною, юридичною, адвокатською та нотаріальною діяльністю. Отже, їх на період з 1 по 31 березня та з першого по 30 квітня звільнено від сплати ЄСВ.

Інші підприємці, ресторатори, перукарі, продавці непродуктових товарів, виходить, платитимуть цей податок. Зокрема і підприємці, які здають приміщення в оренду. Але ж це явна дискримінація. Якщо цей підприємець уже позбувся прибутку, бо його орендарям дозволено не платити орендної плати, то з чого він заплатить соціальний внесок?

Виходить, що права рука не знає, що робить ліва? Чи, можливо, в такий спосіб уряд знову хоче поділити підприємців на чорних та білих? І з деяких таки викрутити більшу копійку до бюджету? Але як же тоді бути з соціальною справедливістю? Знову закрити очі на те, що закон один для всіх? Адже не факт, що орендодавець, який вклав у цю нерухомість свої офіційно зароблені гроші, має на місяць більший дохід, ніж приватний медик, адвокат чи нотаріус.

До того ж, так і не ясно досі, чи буде відмінено місцевий податок на землю та нерухомість, які, швидше за все, цей же орендодавець змушений буде заплатити. А якщо коштів немає, то що тоді – продавати свою нерухомість? Але ж коронавірус рано чи пізно ми подолаємо, куди тоді повертатимуться на роботу орендарі?

До речі, мережа зараз просто рясніє різноманітними порадами, як не платити оренду. Там орендодавець чомусь позиціонується мало не ворогом народу. І судами його залякують, де він обов’язково програє справу, і подаються детальні покрокові дії орендаря, і форс-мажорні обставини пропонують застосувати, аби власник нерухомості, що здається в оренду, залишився на бобах. Так не можна. Чомусь про те, що з першого квітня, коли весь бізнес, вся країна в шоковому стані, олігархи підняли вартість електроенергії на 25%, мовчать. І уряд робить вигляд, ніби нічого не сталось.

Здається, розумно було б орендарям на час карантину зменшити оплату на 50 — 70 відсотків, адже їхнє обладнання знаходиться в орендованому приміщенні. І деякі з них продовжують працювати в онлайн-режимі. Зрозуміло, що всім зараз важко, всі втрачають, але це має бути солідарно. Урядовцям потрібно допрацювати цей формуляр про так звані поступки для бізнесу і зробити його максимально справедливим, якщо він сподівається після карантину відновлювати українську економіку.

Анатолій Петраченко,
вінничанин