12 квітня значна частина вінницьких християн вчора відсвяткувала Великодень. Римо-католики та протестанти, які живуть за григоріанським календарем, відзначили свято Воскресіння Христового 13 квітня. Вони стали першими, хто відзначав Великдень за новими «карантинними» традиціями.

Перед святкуванням одного з найбільших свят Воскресіння Христового, християни західного обряду мали можливість слідувати 40 денний піст. Святкування розпочалося в Страсну суботу, коли в католицьких храмах відбулось богослужіння онлайн. Цьогоріч вперше в історії скасували всі масові заходи навіть у Ватикані.

Папа Римський Франциск транслював великодню службу з Собору Святого Петра. Сама ж церемонія завершилась урочистим благословенням Urbi et orbi – папським посланням з нагоди свята. Він звернувся в прямій трансляції з особистої бібліотеки.

Освячували цього року кошик так, як це робили перші християни. За словами отця Олександра Кусого, кожен батько для своєї родини є і священиком і єпископом. Тож обряд проводили старші чоловіки у родині, за допомогою свяченої води. Таким чином представники церкви дотримались усіх правил карантину.

Василина Вереснева