13 квітня з 14 год. почнеться позачергове пленарне засідання ВР України, на якому розглянуть зміни до Державного бюджету на 2020 рік. Законопроект №3279 перерозподіляє видатки на боротьбу з коронавірусом, пенсійні виплати та зарплати чиновникам, – повідомляє сайт Верховної Ради. Комітет з питань бюджету пропонує на голосування депутатам наступні зміни:

1. Обмежити максимальний розмір зарплати на період карантину держслужбовцям. Це стосується народних депутатів України, суддів, прокурорів та інших осіб, оплата праці яких регулюється спеціальними законами. Вже за квітень державні службовці отримають зарплату, яка не перевищуватиме 10 мін. зарплат, тобто, 47 тис. грн.

2. Зменшити видатки на боротьбу з коронавірусом. Якщо попередня сума становила 97,06 млрд грн., то тепер складатиме 64,67 млрд – на закупівлю медикаментів, медобладнання, надбавки для лікарів та підтримку громадян, які втратили роботу.

3. Окремо заплановано виділити 29,7 млрд грн на підвищення пенсійних виплат. Зокрема на індексацію пенсій та на разову підтримку пенсіонерів у розмірі 1 тис грн.

4 На 1 млрд пропонують збільшити видатки за бюджетною програмою «Забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ системи правосуддя».

5 Заплановане часткове відновлення видатків щодо державного фонду регіонального розвитку (у сумі 4,9 млрд грн). Повністю має бути відновлено фінансування Дорожнього фонду. Так зване «Велике будівництво», яке забезпечує людей роботою та розвиває інфраструктуру, буде продовжено. Окремо планують збільшити видатки в галузі освіти, науки, культури та спорту.