Відеозвернення вже опубліковане на сайті Вінницької та Барської єпархії ПЦУ.

«В нинішніх реаліях, коли не лише Україна, а й увесь світ переживає важке випробування пандемією коронавірусу, нам доводиться змінювати свій звичний ритм життя і багато в чому обмежувати себе. На жаль, ці обмеження торкнулися й церковної сфери. Через запроваджені заходи карантину, ми не можемо проводити масових богослужінь, до яких ми звикли у час Великого посту і в пасхальний період. Очевидно, що ці обмеження торкнуться й пасхальної служби. І тому представники різних конфесій, і в тому числі Православної Церкви України, дбаючи про вашу безпеку і ваше здоров’я, сьогодні закликають долучатися до богослужінь онлайн, тобто через трансляцію в мережі Інтернет та на телебаченні. – сказав митрополит Симеон- В пасхальну ніч богослужіння буде транслюватися на усіх каналах і через усі можливі засоби. В цьому є певний позитив, адже через ці трансляції до богослужіння, яке відкриває нам таємницю Воскресіння Христового, зможуть долучитися люди, які раніше приходили до храму, в кращому випадку, під кінець служби, щоби освятити пасхальні кошики. Завдяки засобам трансляції, цього року вони зможуть, як Жони-мироносиці, стати свідками того, як вперше цієї весни прозвучать вічно живі і завжди нові слова: «Христос воскрес!».

«Воістину воскрес» – лунатиме в усіх домівках, і ці слова розійдуться швидко-швидко, як блискавка, по усьому світу. Я вже не раз казав, що є дві ночі, в які грішно спати, адже в ці дві ночі відбулися найважливіші для людства духовні події: Різдво Христове і Його славне Воскресіння. Тому я закликаю в цю пасхальну ніч усіх – і молодих, і старших людей, разом подивитися пасхальні трансляції і долучитися до спільної молитви. Звичайно, ми розуміємо, що в це свято будуть і такі люди, які захочуть неодмінно прийти до храму і освятити свій пасхальний кошик з традиційними пасками, м’ясом і крашанками.

Для тих з вас, хто вирішить прийти до вінницького Спасо-Преображенського собору, ми забезпечимо можливість освятити ваші пасхальні кошики одразу, як тільки ви прийдете. Для цього, ви можете приходити, починаючи вже з ранку суботнього дня 18 квітня. По завершенні літургії, о 10 годині ранку, ми, за встановленою у нашому соборі традицією, розпочнемо освячувати ваші паски і крашанки перед храмом і будемо робити це впродовж усього дня і всієї ночі, навіть під час богослужіння, а також і у святковий день, 19 квітня, до 12-ї години дня. Якщо ви прийдете, то ви зможете посвятити ваші пасхальні кошики і не будете, як це було раніше, стояти і чекати завершення служби.

Ми сьогодні не хочемо наражати ні себе, ні свої ближніх на небезпеку кооронавірусу. Саме тому ми залишаємося в домівках за зачиненими дверима.»

Звернення митрополита Вінницького і Барського Симеона з приводу святкування Пасхи Христової в умовах карантину

В нинішніх реаліях, коли не лише Україна, а й увесь світ переживає важке випробування пандемією коронавірусу, нам доводиться змінювати свій звичний ритм життя і багато в чому обмежувати себе. На жаль, ці обмеження торкнулися й церковної сфери. Через запроваджені заходи карантину, ми не можемо проводити масових богослужінь, до яких ми звикли у час Великого посту і в пасхальний період. Очевидно, що ці обмеження торкнуться й пасхальної служби. І тому представники різних конфесій, і в тому числі Православної Церкви України, дбаючи про вашу безпеку і ваше здоров’я, сьогодні закликають долучатися до богослужінь онлайн, тобто через трансляцію в мережі Інтернет та на телебаченні. І це не ознака слабкості. Згадайте, як спокушав Христа диявол у пустелі, де Господь постився сорок днів. «Узяв Його диявол до святого міста і поставив Його на височині, на крилі храму, та й каже Йому: якщо Ти є Син Божий, кинься вниз, бо написано: ангелам Своїм заповість про Тебе, щоб оберігали Тебе, і на руки візьмуть Тебе, щоб не спіткнувся об камінь ногою Твоєю». Хіба не міг Христос ступити крок і спустися на землю без жодного ушкодження, як всесильний Бог? Звичайно, міг. Але цього Він не зробив. Натомість Ісус сказав дияволу: написано також: не спокушай Господа Бога твого». Сьогодні час не спокушати Господа Бога і не наражати себе, і своїх ближніх на небезпеку. В пасхальну ніч богослужіння буде транслюватися на усіх каналах і через усі можливі засоби. В цьому є певний позитив, адже через ці трансляції до богослужіння, яке відкриває нам таємницю Воскресіння Христового, зможуть долучитися люди, які раніше приходили до храму, в кращому випадку, під кінець служби, щоби освятити пасхальні кошики. Завдяки засобам трансляції, цього року вони зможуть, як Жони-мироносиці, стати свідками того, як вперше цієї весни прозвучать вічно живі і завжди нові слова: «Христос воскрес!». «Воістину воскрес» – лунатиме в усіх домівках, і ці слова розійдуться швидко-швидко, як блискавка, по усьому світу. Я вже не раз казав, що є дві ночі, в які грішно спати, адже в ці дві ночі відбулися найважливіші для людства духовні події: Різдво Христове і Його славне Воскресіння. Тому я закликаю в цю пасхальну ніч усіх – і молодих, і старших людей, разом подивитися пасхальні трансляції і долучитися до спільної молитви. Де двоє чи троє зібрані в ім’я Моє, сказав Христос, там і Я буду посеред них. Все залежить від нашої віри. І Воскреслий Христос обов’язково прийде до тих, хто любить Його. Звичайно, ми розуміємо, що в це свято будуть і такі люди, які захочуть неодмінно прийти до храму і освятити свій пасхальний кошик з традиційними пасками, м’ясом і крашанками. Для тих з вас, хто вирішить прийти до вінницького Спасо-Преображенського собору, ми забезпечимо можливість освятити ваші пасхальні кошики одразу, як тільки ви прийдете. Для цього, ви можете приходити, починаючи вже з ранку суботнього дня 18 квітня. По завершенні літургії, о 10 годині ранку, ми, за встановленою у нашому соборі традицією, розпочнемо освячувати ваші паски і крашанки перед храмом і будемо робити це впродовж усього дня і всієї ночі, навіть під час богослужіння, а також і у святковий день, 19 квітня, до 12-ї години дня. Якщо ви прийдете, то ви зможете посвятити ваші пасхальні кошики і не будете, як це було раніше, стояти і чекати завершення служби. А службу ви зможете подивитися вдома, щоби не просто освятити кошик, а й долучитися до молитви, бо насправді, саме ваша особиста молитва, поєднана з молитвою всієї Церкви, є головною умовою того, щоби зустріти Воскреслого Христа у своєму серці і отримати від Нього радість і втіху.Ми сьогодні не хочемо наражати ні себе, ні свої ближніх на небезпеку кооронавірусу. Саме тому ми залишаємося в домівках за зачиненими дверима. Я хочу нагадати вам, як Христос явився найближчим учням після Свого славного Воскресіння. Це відбулося ввечері, коли двері дому, де зібралися ученики Його, були замкнені з остраху перед юдеями. Прийшов Ісус і став посередині, і каже їм: мир вам! Сказавши це, Він показав їм руки, і ноги, і ребра Свої. Ученики зраділи, побачивши Господа. Ісус же сказав їм вдруге: мир вам! Тож і я бажаю і вам, дорогі брати і сестри, щоби в цю пасхальну ніч, до кожної вашої домівки прийшов воскреслий Христос і благословив вас миром, здоров’ям, радістю, добром і усяким благополуччям. Щоби Господь прийняв ваші молитви і благословив вашу святкову трапезу. Щоби ви, будучи в родинному колі, поділилися одне з одним пасхальним вітанням і щоби по ваших молитвах наша Україна і весь світ скоріше вийшли з кризи пандемії і ми могли би знову зустрітися з усіма вами, живими і здоровими у храмах, щоби однодушно славити Воскреслого Христа і як Жони-Мироносиці та апостоли нести по всьому світу радісне вітання і свідчення нашої віри в те, що наш Бог і Господь Ісус Христос воістину воскрес!З повним текстом звернення можна ознайомитись за посиланнямhttps://bit.ly/2Xz3P4u

Posted by Вінницько-Барська єпархія ПЦУ on Sunday, April 12, 2020