В рамках підготовки до четвертого екологічного форуму “Суспільство ЗА чисте виробництво” у Ладижині розпочали експериментальний науково-практичний проект по переробці відходів промислових підприємств (водоканали, спиртзаводи, цукрові заводи, молокозаводи).

– Для цього вирішили використати спеціально для таких цілей штам вихідної(маточної) суспензії хлорелли, вирощеної одним із провідних підприємств Україні в цій сфері. Для переробки відходів було взято зразки відходів з водоканалу, спиртзаводу та молокозаводу в межах Вінницької області. Також було в одне закрите поле фільтрації барди внесено невелику кількість суспензії хлорелли для того, щоб зафіксувати вплив хлорелли в природніх умовах, а не тільки лабораторних, – пояснив громадський активіст та еколог Андрій Скакодуб. – У всіх взятих зразках відходів зафіксовано стійкий ріст хлорелли та швидку зміну структури стоків, що вказує на можливість досить шидко вирішити проблему з цілим рядом промислових стоків в т. ч.таких агресивних, як стоки спиртзаводів(барда) та молокозаводів. По стокам водоканалів проблем також немає, хлорелла досить непогано працює і з такими стоками. На сьогодні використання хлорелли є найбільш екологічним та економічним способом очистки стоків. У зв`язку з цим пропонуємо промисловим підприємствам, які мають серйозні невирішені проблеми зі своїми примсловими стоками, застосувати очистку стоків біологічним, екологічно та економічно найкращим способом – застосування спеціального штамму хлорелли за нашою методикою. Зрозуміло, що тут важливий результат в першу чергу.

Для довідки: Хлорелла – рід одноклітинних зелених водоростей, що відносяться до відділу Chlorophyta.. Вона постійно зустрічається масами в воді і в грязі калюж, канав і ставків. Хлорела використовується для виробництва кисню в замкнених екосистемах. За своєю поживністю ця водорість не поступається м’ясу і значно перевершує пшеницю. Якщо в пшениці міститься 12% білка, то в хлорела його більш 50%.Може також використовуватися для біологічного очищення стічних вод. До теперішнього часу в усьому світі хлорелла використовувалася тільки у вигляді суспензії, сухої біомаси (порошку або таблеток) або пасти.

Валентина Лісова