У варшавському аеропорту імені Шопена прилетів з Китаю найбільший вантажний літака АН-225 “Мрія” з вантажем медичного призначення, необхідного для боротьби з коронавірусом. До кінця тривала боротьба за завантаження, що, насправді, було непростим завданням. Це перша операція цим літаком у боротьбі з COVID-19, на черзі Франція та інші країни. Вантаж для поляків – 7 млн медичних масок типу Р2, кількасот тисяч захисних комбінезонів і кількасот тисяч захисних шоломів. Захисне медичне спорядження куплено польськими компаніями KGHM Polska Miedź S.A. i Lotos S.A.

За кілька днів до цього аеропорт Варшави у зв’язку з карантином закликав громадян не їхати дивитися на прибуття українського АН-225 “Мрія”.

– Ми забезпечимо для вас можливість у прямому ефірі спостерігати за візитом АН-225 “Мрія” – і приземленням, і зльотом. Ми розуміємо ваше бажання побачити цей найбільший у світі літак на власні очі, але зважте на нашу спільну безпеку та здоров’я – не їдьте в аеропорт, залишайтеся вдома”, – йшлось у повідомленні.

І свого слова дотримали, адже прямо зараз можна побачити приземлення українського літака у режимі онлайн.

Відомо, що 22 квітня літак має прибути в Гостомель під Києвом з таким самим вантажем для захисту України і українців від коронавірусу.

Додамо, що АН-225 “Мрія” – найбільший та найпотужніший транспортний літак у світі. На рахунку «Мрії» понад 200 рекордів, зафіксованих Міжнародною авіаційною федерацією і в Книзі рекордів Гіннесса. Зокрема, у 2001 році гігант побив абсолютний рекорд вантажопідйомності, піднявши 253,8 т вантажу на висоту 10 700 м.

А ще наша газета першою розповіла про те, що серед 16 членів екіпажу літака, якого іноземці вже охрестили «Володарем небес», є наш земляк – вінничанин, гвардії полковник запасу Володимир Мазуренко. Вже 25 років він виконує польоти та забезпечує радіообмін і підтримує зв’язок між землею та екіпажем на літаках «Антонова»: АН-26, АН-12БК, АН-124 — «Руслан» та АН-225 — «Мрія» та літаках Іл-76 МД, Ту-134А. Має понад 9000 годин нальоту та 139 стрибків із парашутом.

Віталіна Трудько