Події, які минулого тижня розгортались у самому центрі Шаргорода, нагадували справжній бойовик. 52-річний місцевий житель забарикадувався у будинку й влаштував стрілянину з мисливської рушниці. Довелось вгамовувати його спецпризначенцям із КОРДу.

В результаті четверо правоохоронців поранені та лікуються в обласній лікарні імені Пирогова, дивом залишився живим і мер міста Ігор Винокур, який і став свідком цих подій.

– 52-річного Анатолія я добре знаю, він непоганий майстер із ремонту автомобілів. Його дім за 100 метрів від мерії. Зброю він має близько 15 років, я бачив дозвіл на мисливську рушницю, був у нього ще пістолет, що стріляє металевими кульками. Раніше Толя був одруженим, але тепер проживав із батьком. Останній не раз мені скаржився на сина, мовляв, той морально цькує і в якийсь момент може вбити. Не раз приходив родину мирити і сварити. Діставалось від чоловіка і сусідам, адже хата на дві половини, і ніхто не міг там довго затриматись. От і цього разу він взявся тероризувати сусідів, які й викликали поліцію. Із самого ранку велись перемовини, привозили навіть брата Толі та сина. Нічого не допомагало, він ні з ким не хотів спілкуватись. Чоловік навіть здійснив кілька пострілів у повітря, — розповів нам мер Шаргорода Ігор Винокур. — Я якраз знаходився неподалік й помітив біля будинку Анатолія багато поліцейських машин, тому підійшов. Запропонував свою допомогу, адже із цим чоловіком добре знайомий, ми не раз спілкувались. Думав, що переконаю його здатись і не наробити лиха. Одягнув бронежилет, але в останній момент начальник слідства з Вінниці сказав, щоб не йшов, бо земляк може поцілити в голову. І зараз я думаю, що ці слова мені тоді врятували життя. Я просто не думав, що Анатолій вестиме себе так неадекватно і йтиме на ураження. Вже коли стемніло, приїхали спецпризначенці КОРДу, адже було зрозуміло, що ситуація вкрай небезпечна. Анатолій забарикадувався в одній із кімнат, звідки йому було дуже зручно стріляти, а в нього влучити було неможливо, адже захищали стіни. Батько лежав на дивані. Біля мене стояв молодий лейтенант, трохи далі – начальник райвідділу поліції. Коли чоловік два рази вистрелив, я взяв цього лейтенанта за плече і відкинув за себе, аби його не поранили. І тут третій постріл, я почув, як біля вуха просвистів дріб, керівнику поліції влучило в око. Коли пролунало, що є один травмований, я зателефонував до швидкої допомоги. Поки спілкувався, вже був другий поранений із КОРДу. Йому поцілили в обличчя. За ним і третій, тому зачепило палець. Чоловік продовжував стріляти, а спецпризначенці все одно йшли… Четвертому правоохоронцю куля зачепила ногу. Зупинили Анатолія пострілом у стегно. Коли виносили, він читав «Отче наш». У районній лікарні його прооперували, обов’язково потрібно перевірити на «вміняємость». Вже коли поранених поліцейських забрали до лікарні, я ще знаходився на місці до ранку, адже відбувались слідчі дії, де мене попросили бути свідком.

За словами міського голови, професійність силовиків його настільки вразила, що він хотів би, щоб їх відзначили.

– Я можу одне сказати – якщо можна оцінювати роботу КОРДу за десятибальною шкалою, то я їм би поставив 11, при нагоді ще потисну руку начальнику ГУНП та подякую, — додає мер. — Бачив таке тільки в кіно. Спецпризначенці мали повне право знищити озброєного небезпечного чоловіка, тим паче мали поранених. Але при цьому не зробили цього. Як тільки вийду з відпустки, клопотатиму про відзначення цих правоохоронців. А на найближчій сесії, хоч у нас зараз дуже скрутно з коштами запропоную, щоб хоча б пораненим виділити якусь допомогу. Адже вони ризикували своїми життями. Днями телефонував до нашого місцевого начальника поліції, поки не все так добре, але бачити ніби буде. Тримаю кулаки й за інших травмованих та бажаю одужання.

Тим часом поліцією за фактом злочину відкрито кримінальне провадження — замах на вбивство працівника правоохоронного органу у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків. Санкція статті передбачає позбавлення волі строком від дев’яти до п’ятнадцяти років або довічним позбавленням волі. За рішенням суддів порушника взяли під варту.

Віталіна Трудько