Так запевнили нас реальні уповноважені пред­ставники і УПЦ (МП), і УПЦ (ПЦУ), інших конфесій. Отож, кожен священик, який самовільно робитиме це — не лише порушник закону, але й церковних канонів. Наражати на небезпеку зараження ближнього, тим більше — провокувати можливі спалахи в місті та області — це не лише злочин, це відступлення від Божих заповідей.

Володимир Пучков, керівник пресслужби УПЦ (МП) у Вінницькій області:

– Наші священики та віряни — законослухняні люди. Тому ми просимо наших вірян слухати служби в режимі онлайн. У наших храмах нікого, крім священників і обслуговуючого персоналу, під час служби не буде, — запевнив В. Пучков. — Хочу навести слова Луки Кримського:

– Бог нічого не робить за людину, що вона в змозі зробити сама. Тому зараз, під час епідемії, вона сама повинна подбати про свою безпеку, дотримання карантину та порад медиків, власної гігієни. Кожен — від вірянина до священика і високопоставленого духовенства. Записки можна подавати онлайн у viber, whatsapp та telegram на номер +380733192792. Картка Приватбанку для добровільних пожертв: 5457 0822 2109 0181.

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії ПЦУ:

– Наші віряни вже всі орга­нізовано перейшли в систему онлайн. Наші служби транслюються по телеканалу «Віта» та на сайті. Всі віряни можуть слухати наші молитви щоденно і за всіма канонами, пройти і Страсний тиждень, і Великодні свята. Храми дисципліновано провели Вербний тиждень. Сподіваємось на свідомість наших вірян і у Великодню ніч. Просимо всіх вірян дотримуватись карантину та не йти на освячення пасхальних кошиків до храмів. Паски будуть централізовано освячені в пекарнях.

– Бог має бути в серці в ці дні. І турбота про ближнього має перемогти егоїстичне бажання наразити на небезпеку інших людей, рідних та близьких, рідне місто, село та країну.

Христос посеред нас — і є, і буде! Всі бажаючі можуть подавати записки за здоров’я та поминальні – за тих, хто не з нами, можна подавати за тел. (098)318-99-64. Пожертви надсилайте на картку Приватбанку: 5363 5420 1055 9335, Воєвода О.В.

Просимо всіх почути всі слова. Бо навіть якщо ви були вдома, є чистою і віруючою людиною, але чи переконані ви, що у натовпі не буде, може, навіть і провокатора, який, заразившись сам, захоче такої публічної помсти? Про такі випадки — читайте далі.

– Не хочеться «жутіків». Але, поспілкувавшись із деякими нашими «істинними», думаємо, що потрібно саме так — не церемонячись, називати правду.

– Вмієте рахувати — скільки там нас за переписом — 38-39 млн?

– Якщо врахувати всіх, хто повернувся, може бути і 40000 млн.

– Чули головного санітарного лікаря України:

– Найменше, чим обійдемось — 3-4 відсотки захворювань. У числах це 1 млн 334000. Стіль­ки хворих! З найщасливішим кінцем! З середнім – 4 млн. Якщо 60-70% — 22 млн. На Вінниччині це найгірше – до 1 млн хворих, в середньому – 140 000. Ви розумієте, що це таке із нашими 560 чи 650 місцями. Не тисячами – не повною сотнею апаратів штучного дихання — а кожен 4-й його може потребувати. Ви можете уявити, що таке на Вінниччині 40000 померлих? Заражених, тому заритих у спецмісцях без відспівування і проводів рідних? Переконані, що вас обмине? Тому єдине спасіння – залишатись вдома.

– То, може, краще полишити свою гординю і послухатись своїх наставників — саме подумати за здоров’я своє, своїх рідних і тих, кого ви можете інфікувати, заразившись самі?

Бо ж ті самі іспанські лікарі довели — 50 відсотків є безсимптомними рознощиками хвороби. І раптом ви така чи такий — сильний, з хорошим імунітетом — а поряд стане бабуся чи онкохворий… і все..

– Ми знаємо всі спалахи цієї біди на Вінниччині і Україні — тому «33-й» просить вас – побережіть себе. І тоді у нас з вами ще буде десятки Великоднів – один краще іншого.

Вже Папа Римський заявив, що це є помста не Божа, а помста природи. А вона безжальна. І те, що не щадить нікого — віруючих всіх вір, священників, архієреїв — далі.

Поцілувавши ікону з виставки, померла жінка

Першою жертвою коронавірусу стала жителька Радомишля Житомирської області. Наші колеги із цієї області провели власне розслідування. За їхньою версією, жінка прийшла до храму, де виставлялись музейні експонати пересувної експозиції ікон. Вона їх цілувала — як і ми це робимо. А до цього виставку відвідували італійсь­кі туристи.

На одній службі заразилось 26 вірян

і 55 перевіряються — всі ті, хто був на службі в одному із храмів Закарпаття. Там, попри карантин, священник провів службу і переконував всіх, щоб вони не боялись коронавірусу і приклонялись до ікон…

Але це ще не все — бо вони заразили своїх рідних, і тому ці списки все поновлюються і доповнюються. Вам також хочеться такої служби?

26 слухачів заразились у біблейській школі. Сотні контактуючих

Це сталось на Дніпропетровщині. У м.Першотрав’янську існувала біблейська школа однієї із протестантських церков. Всім була наказано закритись на карантин. Але ті, хто вивчав святі книги, вважали, що вони захищені, і тому 556 чоловік продовжували там навчання. Була там і жінка, в якої виявили першої із слухачів школи коронавірус. Як стверджують епідеміологи, вона довго не називала школу, щоб, на її думку, не наражати інших на перевірки. Поліція вже розшукала всіх. А це сотні людей. Зараз вони проходять перевірку.

У Тернополі помер священик після відспівування похорону

Його звали Олег Вінницький, і він по доброті душевній у перші дні карантину пішов як священник відспівати померлого. На той же похорон прийшло чимало людей. І там заразились коронавірусом. Крім священника, вже двоє інших учасників похоронів померли. Інфікованих — десятки.

На Чернівеччині вже більше 500 заражених

Троє священників і більше 50 чоловік вразив коронавірус саме на похоронах відомого земляка. Епідеміологи вважають, що саме цей похорон і недотримання норм карантину привели до такого спалаху в області та, на жаль, смертей.

У реанімацію з Афону потрапив священник у Хмельницькому

Хто б міг подумати, що відвідини Афону, найсвятішого місця на землі, гори, де існують лише монастирі, призведе до ураження його коронавірусом.

Помер віруючий хасид, захворіла дружина та діти. Їх 6-ро

Він приїхав до Умані із Англії помолитись на могилі цадика Нахтмана перед Песехом.

Як і велика кількість віруючих хасидів, які прилітали і відлітали через Вінницький аеропорт, він привіз сюди 6-ро дітей та дружину. Сталось це 11 березня. І коли йому було вже очевидно зле і лікарі підозрювали у нього коронавірус — він молився. Категорично відмовився від лікування. Результат — хасид помер, залишивши в чужому місті і країні дружину та 6-ро дітей, частина з яких вже захворіла, в інших підозрюють цю небезпечну недугу.

Коронавірус у настоятеля монастиря

Вже відомо, що із настанням пандемії коронавірусу деякі релігійні установи МП особливо почали противитись цьому. Відомий Хресний хід із тисячами вірян, які з’їхались з усієї України у Вінниці, подібний в Одесі. Відомі вже не лише Україні, а всьому світові, дебати щодо цього доктора Комаровського, який, до речі, 20 років пропрацював інфекціоністом, і митрополита з Вінниці Варсонофія.

І настоятель Іонівського монастиря ігнорував вимоги і продовжував богослужіння. Кажуть, на дверях наказав почепити вивіску: вхід заборонений тим, хто боїться коронавірусу.

А через тиждень у нього діагностували цю хворобу. Перевіряються монахи, сам монастир закритий на карантин. Настоятель лікується.

Більше 30 монахів і настоятель захворіли у Києво-Печерській лаврі. Померли монахи

Архієрей Павло, відомий не меншим ігноруванням карантину, госпіталізований в Олександрійську лікарню.

В неділю помер монах Києво-Печерської лаври Нектарій, вражений коронавірусом. До цього повідомляли про ще одного монаха.

Зараз Лавра — на карантині. Монахи лікуються в інфекційних відділеннях чи в келіях, якщо легка форма.

Чи їздили в Лавру вінницькі священники та митрополит Варсонофій?

Враховуючи, що митрополит Варсонофій, направлений на місце митрополита Симеона, був ближнім соратником настоятеля Лаври Павла, був монахом та казначеєм Лаври, можливі поїздки паломників до Лаври із Вінниччини на богослужіння. Ми попросили представника УПЦ (МП) надати інформацію:

– Чи є серед вірян Він­ницької області контактуючі особи із монахами? Чи не зустрічалось вище духовенство в дні карантину із архієреєм Павлом та настоятелем Іонів­ського монастиря?

– Щодо владики Варсонофія — то краще запитати у нього. Я можу сказати від себе — він чітко дотримувався карантину, як і всі священники та парафіяни нашої церкви. Як керівник паломницького центру засвідчую, що централізовано ніхто із віруючих до Лаври не їздив. Співчуваємо монахам, настоятелю, всім враженим вірусом і бажаємо швидкого одужання.

– А що це з точки зору віри – Божа кара?

– Чому, не завжди кара — тут, думаю, попущення та застереження від якоїсь більшої біди. Ще раз нагадую Луку Кримського. Бог ніколи не буде робити за людину те, що під силу їй. Отож про самозахист, безпеку і гігієну має дбати сама людина та захистити себе.

У понеділок у редакцію передали листа від людини, в якої один із тестів показав позитивний результат

– Що в таких випадках передбачено? Адже хвороба — вже реальність, і люди по-різному реагують на свій вирок. Відомі випадки, коли, наприклад, в Японії чоловік, дізнавшись про хворобу, активно почав ходити нічними барами та клубами. В результаті заразив 80 чоловік. Таку помсту можуть використовувати у нас, тому порада: перевіряйте все, що вам дають чи присилають.

Згідно із Законом, при пандемії до таких осіб застосовується кримінальна відповідальність згідно зі ст. 325. Вона передбачає як адміністративну відповідальність і штраф — від 15 до 54 000 до арешту на 7 місяців або обмеження волі до 3-х років. Якщо такі випадки трапились — звертайтесь у по­ліцію, телефонуйте. Це стосується і священників, які порушуватимуть умови карантину.

А головний санітарний лікар області Валентина Зайцева наголошує: найкращий спосіб не заразити себе і рідних — сидіти вдома. Тому вітаємо усіх нас із наступаючим Великоднем. Бо, будемо ми у церкві чи вдома на Великдень — суть свята не змінюється: Христос таки воскрес! І своєю жертовною смертю дарував усім спасіння. Отож, вірмо, любімо і на­діймось — скоро ми переможемо цей ненависний коронавірус, як наші діди і прадіди перемогли чуму, іспанку, сибірку та інші зарази.

Анатолій ЖУЧИНСЬКИЙ
Тетяна РЕДЬКО,
засновники медіа­корпорації «33-й канал»