Свято Великодня вже зовсім близько, то ж більшість вже у пошуках рецептів. Вінничанин Олег Сидорук на карантині вже вирішив, що готуватиме. Ось підбірка трьох страв від нашого земляка. А що будете готувати Ви? Діліться нижче у коментарях.

В’ялена куряча грудка (бастурма)

Беремо кілька великих курячих грудок, розділяємо на окремі філейки, вирізаємо усі пліви та жир. Витираємо паперовими серветками та засолюємо (з усіх сторін щільно засипаємо сіллю), накриваємо кришкою і залишаємо в холодильнику на 24-36 годин.

Дістаємо філейку, промиваємо. І далі по бажанню, щоб вимити зайву сіль ми можемо вимочувати 2-3 години, кожну годину змінюючи воду. Далі паперовими рушниками висушуємо уже засолену філейку і готуємо спеції. Тут вже можна експериментувати, для початку я рекомендую обсипати спеціями. Перший варіант – це 1 ст.л. червоної солодкої паприки + 1 ч.л. червоного перцю. Другий варіант – 1 ст.л. хмелі-сунелі + 0,5 ч.л. чорного або суміші перців. Обвалюємо. Завертаємо у марлю і вішаємо сушити на 10-14 днів за температури не вище 13-15 градусів Цельсія та не нижче 5. Можна сушити у холодильнику або на балконі.

Чкмерулі

Беремо курятину 1 кг (гомілку, частину бедра чи цілу курку) і обсмажуємо на сковорідці до готовності. Готуємо соус: 4 ст.л. сметани, 1 головка часнику, 200 мл. води, 1 ч.л. хмелі сунелі, 0,5 ч.л. чорного або суміші перців, 0,5 ч.л. солі. Змішуємо соус, щоб не було грудочок, заливаємо просмажену курятину і ще тушимо 10-12 хв. Подаємо разом із соусом.

Хліб (простий рецепт без замісу)

Замішуємо 400 гр просіяного борошна, 1 ч.л. солі, 1 ч.л. сухих дріждів, 300 мл води кімнатної температури. Залишаємо при кімнатній температурі на 16-18 годин. Дістаємо, не замішуючи, просто двічі перекладаємо тісто розтягуючи його і накладаючи шар один на одного, додаємо трішки борошна. Беремо форму, змащуємо пергамент олією та викладаємо туди тісто, накриваємо і залишаємо ще на 2-3 години. Ставимо у холодну духовку на 50-60 хвилин.

Валентина Лісова