– заявив під час брифінгу Антонт Геращенко – заступник міністра внутрішніх справ. Також він запевнев , що відкритого вогню зараз немає, лише місцями залишилися осередки тління, які гасять з повітря вертольоти, та пожежні машини.

Голова ДСНС Микола Чечоткін повідомив, що цими днями ускладнення ситуації відбулося через потужний вітер, як наслідок – поширення вогню, яке складно контролювати. ДСНС скерувало більшу кількість техніки та особового складу на ліквідацію пожежі – 410 осіб та 80 од.техніки, в тому числі 3 літаки і 3 вертольоти.Також він зазначив, що радіаційний фон не перевищує норму.

“Величезна робота була проведена нашими рятувальниками, які в першу чергу захищали від вогню об’єкти критичної інфраструктури, не давали вогню просунутися в бік міста Прип’ять, Чорнобильської атомної електростанції і сховищ ядерних відходів. На жаль, і це неминуче при лісових пожежах, постраждала природа – загинули рослини і тварини. Якби не чіткі і професійні дії рятувальників і особливо льотчиків пожежної авіації, то збитки були б в десятки разів більшими.”, – зазначив Чечоткін.

Та зі слів заступника глави МВС, природа допомогла рятувальникам покінчити з цим палаючим пеклом.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко наголосив що, для того, щоб подібне не повторювалося, необхідне дбайливе ставлення до лісу тих, хто за посадою зобов’язаний.

Він також нагадав про влаштування протипожежних просік, мінералізованих смуг з піску і глини, здатних зупинити поширення вогню між кварталами лісу.

“Всім цим в масштабах України повинно займатися державне лісове агентство. А в зоні відчуження ЧАЕС – Адміністрація Зони відчуження”, – зауважив Антон Геращенко.

Василина Вереснева