Ми вже розповідали вам про вінницьких туристів, які через пандемію коронавірусу та закриті кордони три тижні провели за 10 тисяч кілометрів від рідного міста у Перу!

Схожа історія сталась із нашою землячкою Дарією Крутенюк, яка «застрягла» у центрі порятунку диких тварин у Пів­ден­ній Америці. Дорога додому для неї виявилась непростою — чотири дні, шість пересадок і півтори тисячі доларів. Свої пригоди тревел-блогерка з Вінниці знімала на телефон, а потім поділилася цією історією у соцмережах.

– Моє найбільше хобі – подорожі, – розповіла Дарія. – Я веду youtube-канал про них.. Якось прийшла ідея, що було б круто спробувати себе в ролі волонтерки у центрі порятунку диких тварин, який розташований у Болівії у джунглях. Центр працює з ягуарами, оцелотами, з декількома видами мавп, які потрапили у біду. Поки по всьому світу закривали кордони та вводили карантин, я була у джунглях Болівії та не знала, що все так серйозно. Провела у джунглях три тижні майже без доступу до Інтернету. Коли я дісталась човном до Рурренабаке з нашого центру, я побачила купу військових з автоматами, які перевіряють паспорти. Нам повідомили, що пересуватись вулицями можна тільки один день на тиждень – залежно від того, на яку цифру в тебе закінчується номер паспорта. Наприклад, у мене номер закінчується на одиницю. Це означає, що я можу виходити в понеділок. Оскільки тут живе багато людей, і у кожного різні паспорти, щодня хтось виходить. Ми складали списки покупок для того, щоб потрохи щодня докуповувати продукти. Для міс­цевих жителів іноземці – «носії вірусу». Тож навіть коли у мене перевіряли документи, робили це на відстані двох метрів. Українське посольство рекомендувало залишатися на місці задля безпеки. Але я розуміла, що якщо залишитися, нічого не буде. Попри те, що у Рурренабаке не було жодного випадку коронавірусної інфекції, місцеві мешканці ставали до нас все більш агресивними. Я вирішила їхати у велике місто і самотужки шукати шляхи до евакуації. Обдзвонивши різні консульства та посольства, домовилася, що мене візьмуть на військовий літак до Ла-Паса, столиці Болівії. Звідти літаком могла би дістатися тільки до Лондона або до Парижа. Але мене не брали.

Та в останній момент,    коли дівчина вже стояла на виході з аеропорту, французький консул повідомив, що вона летить. Зрештою, діставшись до аеропорту «Шарль де Голль», дівчина пересіла на літак до Мінська. Звідти вже попутками до України, щоправда, дорогою вінничанка загубила багаж. До Вінниці дівчина потрапила на таксі 6 квітня. Для цього їй знадобилося чотири дні, 1500 доларів США та шість пересадок. Зараз Дар’я Крутенюк перебуває удома на 14-денній самоізоляції.

Віталіна Володимирова