Нещодавно відповідне повідомлення з’явилося на сайті Фонду держмайна. Утім ні ціну ні старт продажу не зазначено. Доля унікального ювелірного виробництва, єдиного в Україні з обробки діамантів,  опинилася під загрозою. Утім, на такий крок очікували вже давно, підприємство було доведене до банкрутства і два роки тому його вже виставляли на продаж.

Економіст Андрій Гижко розповів «Вінниця Прес Поінт» про те, що станеться з підприємством.

«Основна сировина для обробки знаходиться в Російській Федерації на Кольському півострові. З початку 2000-х років підприємство постійно відчувало проблеми із постачанням сировини, а після 2010 року взагалі було змушене шукати постачальників з Африки та інших держав. До того ж продукція підприємства є надзвичайно високоякісна і відповідно дороговартісна, тому й термін реалізації складав півроку-рік (адже прикраси ДП «Кристал» не на кожен день). Тому підприємству постійно не вистачало обігових коштів. Виходом з ситуації могло бути перехід на частковий випуск звичайної ювелірної продукції бездорогоцінного каміння, але це знову ж таки потребувало б коштів для переоснащення виробництва. Держава як власник підприємства не інвестувала в виробництво, перебої з сировиною та нехватка коштів призвели до мінімізації виробництва в один невеликий цех і суттєве скорочення персоналу. Приватизація та пошук ефективного інвестора – це крок, який треба було зробити ще 20 років тому. Сьогоднішня приватизація навряд чи відбудеться швидко. Адже оціночна вартість є надзвичайно високою, а в умовах економічної кризи взагалі пошук інвестора ускладнюються. За такої ціни можливі два варіанти – приватизація затягнеться ще на кілька років або з викуп буде здійснено виключно заради місця розташування та інфраструктури. Обидва варіанти є руйнівними для ДП «Кристал» як унікального ювелірного виробництва», – пояснює Андрій Гижко.

Варто нагадати: Завод «Кристал» — унікальне підприємство, єдине в Україні. З 1973 року працює на світовому ринку обробки природних ювелірних алмазів в діаманти в сегменті «преміум класу». За часів СРСР завод входив алмазно-діамантовий комплекс, що складався з семи потужних підприємств, які працювали за єдиними технічними умовами. Комплекс розпався які і СРСР. На сьогодні залишилось два заводи: по одному в Росії та Україні. У нашій державі таким підприємством є Вінницький завод «Кристал».

Наталка Романюк