А решта – мільйони, серед яких і я – не пішли. Ось сиджу я, як і ви і думаю – хто я? Не достатньо віруюча, коли дослухалась звернень тих же священиків і влади і не пішла на всенічну, як робила до цього з родиною? А вони вищі всіх нас, здатні піддатись смертельному ризику во ім’я Ісуса Христа ? І таким пофігізмом законів демонструють, що вони істинні, жертовні? А монахи, які попри масову захворюваність у Лаврі на коронавірус , відкрили двері і туди хлинув народ – сучасні мученики чи провокатори?

Тільки що поспілкувалась із нашою колегою із Москви, запитала – чи йшли там віруючі до храмів?

– Ні сказала вона. Патріарх Кіріл звернувся до всіх православних віруючих не йти в храми через епідемію коронавірусу і вони були закриті для прихожан. Всім розіслали навіть інструкцію – як вдома посвятити великодній кошик самим (які – на сайті «33-го) Якщо і святили – то у воротях і віруючі на строгій відстані просто йшли і їх окроплювали ще вдень, під наглядом поліції. Скажіть, то чому тоді у нас так? Що це – провокація, щоб за допомогою фанатів віри підняти неконтрольований поріг захворювань? Ми недостатньо віруючі, бо не готові помирали як вони? Небувалий Великдень – як і небувалі запитання! А ви як думаєте! Хоча очевидно одне – Благодатний вогонь зійшов і Христос воскрес!

На цю публікацію ми отримали сотні відгуків. Ось деякі із них.

Світлана Дітковська : – Люди самі мають розуміти про наслідки та залишатись дома, на всіх апаратів штучного дихання не вистачить. Хай береже всіх нас Господь Бог!

Ірина Будзинська : – Я и моя семья также не ходила в церковь. Я вообще уже 27 день сижу дома. А Бога нужно иметь в душе и сердце, а не в церкви.

Любов Крижанівська: – А тепер — подумайте, як москалі ставляться до українського народу. Як до недолюдей, аборигенів, що тільки заважають встановленню великокацапської імперії. Тому нами можна і треба пожертвувати. І мета висока — во славу церкви.

Людмила Григоренко : – Ісус воскрес незалежно від того, святимо ми яйця й ковбасу чи ні. Не в ковбасі істина. Істина в тому, що Ісус помер за наші гріхи на хресті і воскрес на третій день, для того, щоб кожний, хто повірить у Його воскресіння, мав життя вічне.

Наталія Крикуненко: – Розцінюю як провокацію. Дзвонила кума з Греції, вона там ходить в російську церкву, але здивована позицією цієї церкви щодо Пасхи в Україні.

Лариса Марчук: – Я і мої діти і внуки теж не пішли до церкви, але коли сіли за Великодній стіл, я прочитала «Отче наш» і святою водою всіх окропила. Я думаю, це правильно, головне — в Бога вірити душею і чистими помислами. Христос воскрес!

Ірина Поліщук: – Добре, що у Епіцентрах, Сільпо та АТБ короновірус не заразний. А на базарах, до речі, які позакривалися, бідні селяни своїми продуктами розмножать коронавірус так сильно, як і в церквах. Давайте будемо об’єктивними і чесними хоча б перед собою.

Віктор Семенюк : – Немає в нас української влади! Український Президент вже би поставив питання про розпуск такої церкви і зняв би з реєстрації! А організаторів масових зібрань притягнув би до відповідальності, як і всіх, хто порушує умови карантину!

Олександр Мусель : – На жаль, наша неоковирна влада і в цьому питанні вдарила в штангу. Замість того, щоб закрити церкви, а попів під розписку попередити про штраф у 34000 грн., знову умовляння і загравання з віруючими (бо виборці). А те, що ті виборці можуть і не дожити до виборів, то справа десята.

Людмила Дмитрук : – Да, як час розколює людей. Ніби війна, хвороба, все, що зараз перевернулось з ніг на голову, мало б нас об’єднати, а воно ще більш нас ділить, робить злими і нетерпимими…

Станіслав Подоль­сь­кий: – Це провокація, розрахована на те, щоб в Україні піднялась кількість захворюваних та створити паніку!!!! Щоб ця зараза розповзлась ще більше й ще сильніше вдарила по економіці, людях!!!! Щоб був хаос!!!!!! Прикро, що серед нас так багато нерозумних.