Пів мільярда в рік. Так, я не помиляюсь, 500 млн. Це десь вагон реальних грошей. А є ще обласні та райради із приблизно такими ж бюджетами – одним словом, чиновників ми розвели до мільярда зарплат і з преміями, надбавками, а багато хто ще умудряється і максимальні пенсії при цьому мати і навіть інвалідність!

Що вони роблять і яка з них користь – можете посперечатись кожен у своїй компанії. Бо в країні ця армія щороку пожирає більше 7 млрд. Але навіть серед цих чиновників наші, вінницькі, особливі. Бо, виявляється, ми із Харківською областю лідери в Україні. Але в Харківській області 2 млн 701 тисяча населення, а у Вінницькій — 1 млн 560. Тому недаремно навіть Зеленський, переглядаючи ці видатки, здивовано, кажуть, ахнув:

– Так, виявляється, вінницькі досі рулять?

Зрозуміло, що знала це, входячи в ініціативну групу з проведення позачергової сесії Вінницької облради. Тому, коли її за 2 тижні з безголовою радою – у прямому значенні цього слова (був відсутній голова і досі його заступник – у яких відповідно більше 40000 зарплата і 30000 – бо ж карантин!)) зібрали – знала чітко, що буду запитувати і вимагати:

1. Максимум забезпечення зарплатою безпосередньо кожного лікаря, який знаходиться у контакті з хворими чи має ризик такого контакту (у два, три рази – бо і за 20000-30000 йти в це пекло ще треба пошукати добровольців).

2. Безкоштовні ліки для тих, хто захворів. Бо, як повідомляють наші читачі, коли ускладнення – йде до 100000 на лікування. А в кого їх немає, то що – вірна смерть?

3. Виділення кожній лікарні коштів на спецмедзасоби – тільки на одного хворого їх треба придбати на 52-56000. На лікарів на сотні тисяч, бо ж кожні 4 години костюми треба змінювати. Але яким же було здивування, коли в постанові про допомогу прозвучала цифра доплати медикам-інфекціоністам — 1 тисяча!

Що це — насмішка, безголовість? Для чого ми тоді збирались?

Може, ті депутати, що вперше сиділи у форматі відеозв’язку, і не зрозуміли, що відбувається. А в думаючих присутніх навіть за масками був помітний шок:

– Ви що, знущаєтесь?

– А де взяти грошей, їх немає, – почали нас переконувати фінансисти, — люди сидять на карантині, бізнес не дає податків.

Серйозно? І тоді я взяла слово і озвучила цю шокуючу цифру – пів мільярда на наших рідних чиновників в обладміністраціях і ще сотні мільйонів у радах.

То візьмімо із них! Це ж біда – а в біді мають ділитись усі, а не лише народ, який наповнює цей бюджет із маленьких, малих і середніх бізнесів і просто зарплат. Бо ж біда в країні, помножена на два – воєнними витратами…

В принципі – це реальна теперішня практика: вдвічі у заможних Австрії, Франції, Великобританії поврізали в ці місяці зарплати чиновникам. У Польщі, Чехії органи самоврядування самі запропонували це зробити…

То чому у нас не зняти на цих декілька місяців? Коли мільйони людей просто через карантин викинуті на безоплатні відпустки чи взагалі втратили роботу і доходи?

Здавалося б, моральні керівники цих структур мали б самі озвучити ці пропозиції. Але що тут почалось – керівник департаменту фінансів почав кричати, що видатки виправдані, бо у нас, виявляється, багато районів (хто їх наплодив – то вже інше запитання, але ліквідація яких і зведення до 7-5 вже майже затверджені в Кабміні. І вже давно функції і райадміністрацій та райрад перебрали на себе новоутворені територіальні громади).

Депутат Олександр Крученюк, вчорашній заступник голови ОДА і керівник фракції БПП, почав переконувати, що саме райадміністрації стоять на передовій боротьби з коронавірусом (як і де стоять, коли маски і захисні костюми везуть волонтери – оцінюйте самі).

Ну, як завжди, підключили штатних лайнометів на тих, хто переконував, що так необхідно зробити. (Що вони викрикували і як заважали сказати слово – «бо ж нада спешить заканчивать» – можете подивитись на відео із сесії)).

Лікар і хворий — ось куди треба кинути всі кошти! Тоді не буде мародерських оборудок, які вже випливають – постачаються неякісні костюми, саме тому лікарі і дезінфектори в них уражаються, завищуються ціни за спецзасоби та устаткування…

Видно, дуже небезпечною для наших керівників виконавчої і законодавчої влади прозвучала ця пропозиція — поділитись лише на два місяці наполовину доходами, коли в народу відібрали все! Бо голова А. Олійник почав нервово переконувати, що це неможливо! Але хочу відповісти: все можливо – лише той, хто хоче щось зробити – шукає способи, хто не хоче — причини.

Додатковим пунктом до рішення можна було додати – «Звернутись до Кабінету міністрів урізати вдвічі видатки на утримання ОДА, департаментів на місяці карантину та перенаправити їх на доплати лікарям. Це що стосується обласних та районних державних адміністрацій!

А щодо апарату обласної — то це простіше простого: премії і доплати, наприклад, голови у 20 тисяч чи заступників у 15 тисяч – перенаправити на премії лікарям. Вписати це доповнення — і рішення готове. Але голова цю пропозицію навіть на голосування не поставив.

Бо це народ — «терпило» має гатити їм премії, мільйонні зарплати, вілли, ескорти і авто! А поділитись з народом у біді, коли реально немає доходів і країна на грані дефолту? Слабо? Ось так вочевидь показали своє обличчя навіть через маски наші вінницькі чиновники, серед яких більшість і у радах!

І ось, виходячи з цієї з дозволу сказати ради, я подумала: а для чого нам взагалі така рада? Тільки вдумайтесь: на боротьбу із коронавірусом виділяється 1 млн 500, а на департамент екології — 60 млн. Про те, чим займаються насправді наші екологи і які вони оборудки покривають – у наступному номері. Зрештою, це вже навіть нардеп від Вінниччини Устинова озвучила.

Як завжди, депутатів «поімелі» — довелось проголосувати за ті нещасні гроші — 1млн 500. Бо ж не проголосували б – взагалі нічого не дали б.

Отож, думайте, люди. Бо коли наступає темінь, особливо видно два кольори – чорний і білий, Може, хоч коронавірус вставить вам мізки – яку ви більшість і куди своїми власними руками просунули. І що вони можуть вам дати, коли звітують про благодійні тисячі масок, придбані «на свої кровні» – сидячи при цьому на ваших мільйонах. То, може, пора взяти своє, а не чекати подачок?

Заслужений журналіст України