“МОН України рекомендує керівникам закладів загальної середньої освіти до 30 квітня 2020 року проінформувати всіх вчителів, які отримують пенсію за віком, про переведення їх на термінові договори, і з усіма, хто погодиться, укласти такі договори до 1 липня 2020-го терміном на 1 рік “, – йдеться в повідомленні пресцентру МОН.

Після закінчення однорічного договору наступні договори можуть укладатися з учителями-пенсіонерами і на більш тривалий період, наприклад до 3 років. Ця норма випливає із чинного закону “Про загальну середню освіту”. Кількість таких пролонгацій може бути необмеженою.

Важливо те, що в разі переведення на термінові договори розмір заробітної плати вчителів-пенсіонерів не може бути змінений, бо вони будуть продовжувати займати ті ж посади, виконувати той же обсяг роботи і збережуть відповідну кваліфікаційну категорію. Зберігається щорічна відпустка та ін. права вчителя.

Відзначається, що зі свого боку вчителі-пенсіонери, які ухвалять рішення не переходити на строковий договір і не нададуть в 1 липня 2020 року письмову згоду на продовження трудових відносин, будуть звільнені керівництвом установи.

Закон “Про загальну середню освіту” також ліквідує поширене в українському освітньому просторі явище “вічних директорів”. Тепер керівник може перебувати на посаді не більше двох термінів по 6 років підряд в одному навчальному закладі.