Під час передачі у Вінницьку районну лікарню апарату ШВЛ із ремонту головний лікар Олександр Кривов’яз дав “33-му каналу” інтерв’ю та відповів чому «не горить» від вірусу районна, як він пережив 4 смертельних хвороби в Африці та чому не святив цієї неділі паску в церкві?

– Цим карантином ми поки що врятувати Україну… Треба це продовжити! Знаєте, під час роботи в Африці я бачив на свої очі, рятував людей і пережив як мінімум 4 страшних хвороби! Це були холера, СНІД, лихоманка Єбола і брючний тиф на початку в 2000-х не з книжок я знаю ціну людського життя… , – розповів Олександр – Тому я сам в церкву не пішов і маму не пустви святити паску… Хоч всі ці роки вона була на Великдень у храмі та пригощала всю нашу родину медиків, де всі лікарі свяченим із кошика.. Але ми прийняла одностайне рішення – залишаємось вдома і до церкви на Великдень не йдемо! Подолаємо цю пандемію – будемо всі разом живі та здорові святкувати. А батюшку, до якого ми традиційно ходимо на службу та святити паски, привітаємо із святом онлайн.

– Скільки у вас пацієнтів із КОВІД 19?

– Загалом 18 пацієнтів із коронавірусом! Одна жінка на апараті ШВЛ в реанімації… Одна породілля із дитинкою. 12 осіб у терапевтичному відділені та 6 чоловік із підозрою в інфекційому… Фактично ми забезпечені повністю засобами індивідуального захисту – вже отримали 1400 одноразових костюмів, рукавиці, маски, бахіли… Нині за добу використовуємо 70 костюмів.

– Щодо ШВЛ, то 8 апаратів ми маємо своїх, спецбаза дала ще 3 портативних і 6 привезли із районів… Останню «Каріну» за 72 тисячі в Києві відремонтував саме Фонд. Бо під час цієї хвороби основні способи порятунку це антибіотики та вентиляція легень, які вражаються цілими ділянками протягом 2-3 тижнів.

– Хтось із лікарів та санітарок звільнився в цей важкий час?

– Так! Є люди, які мають власні хвороби, батьків із онко чи малих дітей… Тому вони чесно написали заяви чи пішли у відпустки на 2 тижні за власний рахунок. Але відкритої втечі із «передової» не було… Бо ми одразу зі всіма поговорили, купили щось за власний рахунок, тепер допомагає Фонд Порошенка, волонтери і лікарня наша слава Богу не «горить» від вірусу, як інші мед заклади по області. Я дякую своїм колегам за дисципліну та розуміння серйозності ситуації. Водночас ми провели лікарям 37 тестів на КОВІД, бо вони і ми маємо бутив впевнені у їхньому здоров.ї під час роботи із такими пацієнтами.

– Лікарі «на передовій» отримали обіцяні надбавки?

– За березень місяць персонал інфекційного відділення отримав таку надбавку разом із авансом… По ідеї за 1 квартал всім працівникам нашої лікарні ми надали премії. Що буде далі залежить від влади – місцевої та центральної… 1,6 мільйони районний бюджет нам вже виділив. Дай Бог, щоб область не накрила пандемія в такому виді, як це було в Італії. Але ми готові вже до всіх можливих варіантів. Фактично ми перейшли на колії інфекційної лікарні, а всі закупівлі йдуть нині із коліс.

– Пік вірусу вже настав чи він очікується за 2 тижні після Великодня?

– 15 осіб вже вилікувано і ще 10 після підозр здоровими пішли додому. Я не хочу давати пронози, бо все може бути… Пік буде в кінці квітня! Ми вже загалом маємо 86 розвернутих місць для госпіталізації + ще 86 додамо в разі потреби! На мою думку, пік ще попереду… На жаль! Дуже добре, що людям при посадах вистачило глузду не перепрофілювати нашу лікарню. І тепер ми приймаємо пацієнтів зі всієї області середньої та важкої ступені захворюваності…