7170. Добавилось 578 за добу. 353 на Вінниччині. Рекордно мала кількість збільшення! То ми пік пройшли – чи це гра з цифрами та приховування, нестача тестів чи профілактика устаткування?

Інфекціоністи переконують, що це реальний спад і сидивдома допомогло! Але чекають наслідків Великодня і Поминальних днів. Симптоми як правило дають знати на 5- 7 день. І Вінниччина вже не п’ята – її перегнала Рівненська і Кіровоградська область. Сумний лідер Чернівеччина – там вже 1140 випадки.

Але вже у Вінниці вражений суд, фабрика яка шила маски та спецкостюми, список лікарів доповнився, породілі та немовлята, поліцейські вже в районах захворіли на коронавірус, рекорди б’ють віруючі та монахи. Але це в Україні. Священик який переміг у фіналі вінницьку співачку «Голосу країни» Інгрет Костенко, але подарував їй можливість запису безкоштовного альбому, Олександр Клименко написав і виконав пісню із побажаннями виздоровлення всім хворим на коронавірус та монахам і священикам монастирів, які позаражались коронавірусом. Серед них і наші земляки. Відкинемо суперечки – хто більше винен, настоятелі та священики, які впустили в святкові дні туди прихожан, чи самі прихожани, які йдучи туди заразили їх, але факти вражаючі – спалахи у всіх трьох Лаврах Украіни. В Києво-Печерській більше сотні. Але сьогодні додались ще. Як і у Почаєвській. Повідомляють про десятки монастирів – серед них і поряд з нами Головчинецький, де важко хворих монашок забрали в лікарню, а одна, кажуть, померла.

Після медиків – число яких наблизилось до 1500 в Україні І 150 на Вінниччині – монахи, віруючі і священики на другому місті. В світі в жодній країні такої тенденції немає. – Мабуть тому, що Московський патріархат не послідував прикладу католиків чи ПЦУ, інших конфесій і войовниче не зважав на карантин – роблять висновки експерти. Хоча треба визнати, що Володимир Пучков, керівник прес-служби УПЦ (МП) нашому виданню заявляв, що жоден храм і монастир Вінниччини не отримав благословення на проведення відкритих служб. То хто тоді ті, що робили такі провокативні дії?

Ієрархи Павло, Онуфрій, Антоній – вчора демонстрували ігнор коронавірусу – сьогодні скорені ним? І їхній покровитель нардеп Новінський? Як бачимо, хвороба безпощадна. І краще її уникати аніж войовниче кидати виклики. Історія свідчить, жоден монастир і церкви будь-яких конфесій не відкривали храмів та монастирів ні перед чумою, ні перед тифом, які масово косили людей. Навпаки в Росії Петро І наказував страчувати тих, хто порушує карантин.

Поминальні дні – ще одна можливість масового скупчення людей! Як відомо, всі конфесії перенесли їх на 6 червня. А в ці дні можна за телефонами та в режимі онлайн подати поминальні записки до церков усіх конфесій – наша газета та сайт надають координати, як і сайти єпархій. Там є і дані для пожертв. Служби ж ідуть за розкладом. Давайте і далі дотримуватись карантину! Радіймо миті – спаду спалахів на Вінниччині. І всім митям які дарує життя! Детальніше про все в «33-му».