– Минулого року моє життя змінилося. Я ще більше увірував в Борщ. Для мене зі страви, яку їсть кожний українець, Борщ перетворився на символ єднання нації. Ну, от помізкуйте самі. Ми всі напрочуд різні  – стиль життя, характер, уподобання, погляди, але дружно сходимося в одному: у любові до Борщу. І якщо тепер мені хтось скаже, що в українців по венах тече кров – я буду заперечувати. В українців, шановне панство, по венах тече Борщ!!!, – розповів  про мандрівку Україною в пошуках секретного інгредієнту Борщу в своєму блозі відомий шеф-кухар Євген Клопотенко.  – Бо рік тому  я об’їхав кожний регіон у пошуках Борщу. Мене розривало від подиву: різний регіон – різний Борщ. Є схожі принципи, але кожний додає до борщу щось своє, ніби частинку власної історії життя. Я їв рибний борщ у місті Вилкове, їв пісний борщ з білими грибами та гірськими травами, їв бограч-борщ з пекучим перцем, їв борщ у Чорнобилі та на військовій базі, їв борщ із віскі, їв борщ на курячому бульйоні. Здається, загалом я скуштував 15 різних борщів. Все це було для серіалу Борщ. Секретний інгредієнт.  І всі  мої борщові пригоди та рецепти всіх дивовижних борщів, що я знайшов, ви можете нині повторити вдома… Дивіться Борщ, готуйте Борщ, їжте Борщ, засинайте з Борщем та сметанкою на вустах. Робіть що хочете. Цілую вас в Борщ!

Цікаво, що серед 15 хрестоматійних Борщів у колекції Євгена є «Чорний»  борщ ізПолтавщини із в’яленими грушками, на поросячих реберцях, з квашеним бурячком, підігрітому у смальці, з перетертими томатами та сушеними грибами:  «Їв та плакав!»

Після такого анонсу «Порадниця» запросила шефа Клопотенка у вересні-жовтні на «Білий» борщ «Президент», який традиційно готують на півдні Вінниччини восени із цукрового буряка… Нині відомий кухар та гастро-мандрівник шукає «вікно» у своєму графіку, щоб приїхати в Бушу на Ямпільщині та зняти тут серію саме про «Білий» борщ із Поділля.

А поки що найбільший інтерес  серед чоловіків викликав сенсаційний Борщ із віскі!

Його команда Жені відшукала у Львові у кухаря Юрія Кошика. Вариться він на двох бульйонах грибному та яловичому, з квашеною гичкою буряка, печеною капустою та віскі. Ось детальний рецепт цього неймовірного борщу, інгредієнти:
Яловичі кістки 3 шт
Білі гриби 200 г
Картопля 5 шт.
Томатна паста 200 г
Буряк 3 шт. середнього розміру
Квашена гичка буряка 100 г
Морква 1 шт.
Цибуля 1 шт.
Капуста 150 г
Яська – львівська квасоля 100 г (попередньо замочіть у воді)
Печена капуста 150 г
Зелень 100 г
Вершкове масло
Сіль, цукор і перець за смаком
Лавровий лист
Часник 1 зубчик.
Віскі 20 г
Вода 3 л

Як приготувати львівський борщ:

1. Візьміть дві каструлі, налийте води. В одну додайте лавровий лист і яловичий кістковий мозок. В іншу — білі гриби. Поставити варити на вогонь.
Помийте та почистьте моркву і цибулю. Наріжте шматками середнього розміру.
2. Візьміть свіжу капусту і нашинкуйте. Також візьміть запечену капусту (її готують в гарячій золі, в середину, замість качана, наливають розтоплений смалець з травами і часником або рослину олію) і нашинкуйте.
3. Візьміть буряк, помийте, почистьте і натріть на великій терці.
4. Картоплю почистьте і наріжте середніми шматками. І додайте її до яловичого бульйону.
5. В розігріту сковорідку додайте вершкове масло, моркву і цибулю. Тушкуйте 2-3 хвилин, потім додайте буряк і томатну пасту, тушкуйте ще 5 хвилин на маленькому вогні.
6. Змішайте два бульйони в одній каструлі. Додайте туди засмажку і капусту. Варіть ще 5 хвилин. Потім додайте «українське кімчі» — це квашена гичка буряка з часником й імбиром. Посоліть і поперчіть за смаком. Вкінці додайте кріп з петрушкою. Налийте в тарілку і додайте віскі. 50 грам окремо для кожного гостя у склянку…  Хай смакує!

А ось «Атомний» Борщ із Чорнобиля!

Щоб зробити борщ атомним – не обов’язково варити його у Чорнобилі. Просто візьміть рецепт, який Клопотенко знайшов у їдальні ЧАЕС, та приготуйте вдома. Він заради цього вирушив у покинуте місто. Як і півсотні тисяч туристів щороку. Виявилося, що тамтешній борщ вартий того, щоб їхати за ним у Чорнобиль. Цікаво, який секретний інгредієнт робить його таким смачним? Історія чи добряча кількість вершкового масла, перемеленого сала і часника? Хоча, не треба гадати.  Рецепт:

Як приготувати «атомний» борщ:
1. Помийте і почистьте картоплю. Наріжте кубиками.
2. В кастрюлю налийте води, додайте картоплю і поставте варитися.
3. Буряк помийте, почистьте і натріть на великій терці. На сковорідці розігрійте вершкове масло і тушкуйте буряк на маленькому вогні 15 хвилин. Потім додайте томатну пасту, лавровий лист, цукор і сіль. Тушкуйте на маленькому вогні ще 20 хвилин.
4. Моркву і цибулю почистьте. Моркву натріть на маленькій терці, цибулю наріжте маленьким кубиком. В сковорідці розігрійте вершкове масло, додайте моркву, цибулю. Смажте 3 хвилини. Потім додайте борошно. Тушкуйте ще 3 хвилини на маленькому вогні.
5. Капусту нашинкуйте і додайте в каструлю з картоплею. Туди ж додайте засмажку.
Візьміть солодкий перець, наріжте маленькими шматочками і насипте в каструлю. Варіть ще 10 хвилин. Потім насипте в каструлю тушкований буряк.
6. Візьміть сало і часник. Сало перемеліть в м’ясорубці. Часник дрібно наріжте. Змішайте і додайте до борщу. Ретельно перемішайте і варіть ще 5 хвилин.
Подавати зі сметаною і пампушками.

І окрема тема «Борщ-Бограч»!

– Це пристрасть. Він наділяє людину неймовірною енергією та розбурхує емоції. Гасить жагу та одночасно змушує хотіти ще. Такий борщ-бограч ми готували в Ужгороді у Бетяра (EdgarPeti). Ми кинули туди паприку, перець чилі та пікницю (домашню ковбасу). Смак направду вийшов пристрастним. Скуштуйте теж — ми спеціально для вас записали рецепт:

– Борщ — це пристрасть. Він наділяє людину неймовірною енергією та розбурхує емоції. Гасить жагу та одночасно змушує хотіти ще. Такий борщ ми приготували минулої неділі в Ужгороді. Якщо точніше, то це бограч-борщ. Навчив нас його робити Бетяр (EdgarPeti). Ми кинули туди паприку, перець чилі та пікницю (домашню ковбасу). Смак направду вийшов пристрастним. Скуштуйте теж — ми спеціально для вас записали рецепт. Лайфхак від Бетяра: для паприки немає обмежень. Сипати її треба в бограч-борщ, доки голос предків не скаже «досить».

Інгредієнти:
Свинина 500 г
Пікниця (домашня ковбаса на свинині і яловичині)
Картопля 5 шт.
Томатна паста 200 г
Корінь селери 1 шт
Ерос Пішта 1 ч.л. (соус. Перемелений перець чилі з сіллю)
Буряк 3 шт. середнього розміру
Морква 1 шт.
Цибуля 1 шт.
Капуста 300 г
Зелень 100 г
Смалець 1 ст.л.
Паприка 200 г
Сіль, цукор і перець за смаком
Вода 5 л

Як приготувати бограч-борщ:
1. Свинину промийте і наріжте великими кубиками. Візьміть пікницю (її можна приготувати в домашніх умовах зі свинини, яловичини та додати багато часнику і спецій) наріжте маленьким кубиками.
2. Помийте та почистьте моркву, цибулю та корінь селери. Наріжте маленькими кубиками.
3. В розігрітий бограч додайте смалець, потім засипайте овочі, свинину та пікницю. Смажте 2-3 хвилини. Потім додайте паприку. Смажте ще 2 хвилини. Налийте воду і додайте картоплю. Тушкуйте до готовності м’яса.
4. Буряк помийте, прочистьте і наріжте соломкою. В розігрітий бограч додайте трохи смальцю і буряк. Тушкуйте його 5 хвилин. Потім до буряку додайте томатну пасту і тушкуйте ще 5 хвилин.
5. Потім буряк з томатною пастою додайте в бограч, де смажиться м’ясо з овочами. Додайте ще води та варіть до готовності. Потім насипте капусту. Додайте Ерос Пішта. Посоліть і поперчіть за смаком. Варіть ще 5 хвилин. В кінці приготування додайте кріп і петрушку.

Краще смакує зі сметаною та чорним хлібом.

Лайфхак від Бетяра: для паприки немає обмежень. Сипати її треба в бограч-борщ, доки голос предків не скаже «досить».