Так карантин прискорив реформи у міському транспорті, які явно подобаються не всім…

Бо із 1 травня можна буде розрахуватися за проїзд може  за допомогою СМС та QR-коду, муніципальною карткою вінничанина, пільговою карткою, безконтактною банківською карткою і технологіями NFC.

Поки що ці новації не стосуються маршрутних таксі, які досі не встигли встановити валідатори…

Днями керівник комунального підприємства «Вінницякартсервіс» Катерина Бабіна під час брифінгу розповіла про особливості впровадження безготівкової оплати проїзду з 1 травня у громадському транспорті.

Куди зникли кондуктори?

– В транспорті вже немає кондукторів, бо водії вимушено приймають оплату за проїзд. Це вимога часу. Бо всі у транспорті нині в зоні ризику, а особливо – кондуктори. Тому через ці загрози з 1 травня плануємо запустити виключно безготівкові способи оплати проїзду .

Де шукати картки?

– Їх можна замовити на сайті https://bit.ly/34Z1PEt для учнів школярів та інших мешканців, які в майбутньому захочуть користуватися муніципальними сервісами.

Чи не персоніфіковано без будь-якої інформацію про вас можна придбати картку в торговій мережі «Преса» і на сайті «Вінницякартсервіс» в розділі «Обслуговування» вказано адреси агентських мереж.

Коли доставлять готові картки?

– Мова йде про адресну доставку, про яку вже не перший місяць говорять у Вінниці. Бо пільговики давно подали заявки, але не встигли отримати картки через карантин. Теж саме і городяни, що здійснили оформлення через сайт. Сьогодні підприємство по можливості доставляє картки додому… Але чи встигне до 1 травня?

– Не потрібно до нас звертатися пільговим категоріям громадян, ми здійснюємо адресну доставку. Всі, хто був зареєстрований, отримають картки. Якщо вас немає вдома, будь ласка, ми вам зателефонуємо та доставимо картку у зручний для вас час. Коли карантин завершиться (травня 11 чи пізніше???) Центр відновить свою діяльність. Для тих, хто оформив карту на сайті, ми також будемо розносити картки по домівках. Кожному зателефонуємо і призначимо зручний для вас час», – пояснила Катерина Бабіна.

Чи вижили проїзні?

– Вінниця звикла до паперових проїзних на два чи три види транспорту, які мають вартість 340 і 500 гривень відповідно. Тому все залишається, як є», – зазначає Бабіна.

Перший варіант – ви можете поповнити картку на довільну суму коштів та розраховуватися у трамваї, тролейбусі – 4 гривні, в автобусі – 5 гривень. Ці кошти завжди зберігаються на картці. Ви можете додатково оплатити за 4 пасажирів та багаж. Всі поїздки, які здійснюються за допомогою муніципальної картки вінничанина, мають можливість пересадки протягом перших 30 хвилин. Це означає, що ви можете сісти в транспорт, завалідувати картку, проїхати три зупинки, а потім пересісти в інший транспорт і не платити за проїзд.

Другий варіант. Проїзний на два види транспорту буде розповсюджуватися на всі види транспорту – трамвай, тролейбус, автобус, та мати 130 поїздок з можливістю пересадки. Термін дії проїзного – на наступні 30 днів з моменту придбання.

Третій варіант – це безлімітний проїзний. Він не має жодних обмежень у кількості поїздок і також діє наступні 30 днів з моменту його придбання. Після завершення 30 днів, проїзні будуть анульовані і чекатимуть нового поповнення.

Чому гальмують маршрутки?

– Ми готові встановити систему у приватних перевізників. Але справа в тому, що тендер виграла компанія «Мікроелектроніка» з Чехії, у них сьогодні теж карантин. Тому фізичні роботи по встановлення валідаторів у маршрутках та встановлення табло на зупинках громадського транспорту сьогодні призупинено», – розповіла директорка КП «Вінницякартсервіс».

Про картки банків

– Спершу виникала така ситуація, коли після систематичної оплати банківською карткою у транспорті, банк блокував картку. Ми вже усунули ці недоліки. Провели перемовини з банківськими установами. У нас залишилося тільки два банки – «Альфабанк» та «Монобанк». Найближчим часом по них також буде результат., – каже Бабіна. – Бо система працює навіть без Інтернету, тому були такі випадки, коли платежі проходили пізніше. Зараз ми провели перемовини з постачальником Інтернету. Звичайно, якщо картка була заблокована або на ній від’ємний чи відсутній баланс, валідатор писатиме «Картка заблокована через борг», – продовжує спікерка.

Про пільговиків із району

– КП «Вінницякартсервіс» веде перемовини із сусідніми громадами щодо вирішення питання проїзду пільгових категорій громадян. Детальну інформацію обіцяють оприлюднити після завершення карантину.

Як їздити туристам?

Гості міста, що у Вінниці схочуть користуватися громадським транспортом, зможуть купити картку в кіоску або здійснювати оплату за допомогою СМС, QR-коду, безконтактною банківською карткою і технологіями NFC.

«Наразі карантин, але згодом у кожному транспортному вузлі будуть розміщені кіоски, де люди зможуть придбати картку та використовувати її у транспорті. Завжди залишається можливість оплатити банківськими картками та технологіями NFC. Картку потрібно купувати раз на 5 років», – пояснила Катерина Бабіна.