Це офіційна відповідь, в якій йдеться і про те, що троє завідувачів ходили на роботу із симптомами із 1 квітня. У відповіді вказані їхні прізвища. А хвора, як стверджують представники адміністрації, поступила в лікарню 5-го, тому не можна стверджувати, що вона стала першоджерелом зараження. Попри нарікання громадських активістів про те, що спалах там стався через переведення на один поверх багатьох відділень, щоб звільнити площі до підрозділів інфекційки, комісія із МОЗу порушень не знайшла. І вважає таке скупчення в межах норм. А ось лікарям дісталось навіть від заступника міністра:

– лікарі порушили норми особистої гігієни, побутових умов, не застосовували належного рівня безпеки – тому й допустили такий спалах.

Як і лікарі онко. Там взагалі, за висновками цих документів , лікарів вразив коронавірус за межами лікарні. А причиною спалаху у 2-му пологовому стала безвідповідальна поведінка медпрацівника, яка мала контакти із носіями хвороби і ходила на роботу вже із симптоматикою.

– Лише 16 лікарів і 12 медсестер вразив коронавірус під час виконання ними функційних обов‘язків, – повідомила головний санітарний лікар області Валентина Зайцева.

Тобто, причина в лікарях? Але якщо навіть такій логіці слідувати, то в чому винна решта лікарів чи медсестр, іншого персоналу, якщо одна тьотя вирішила поїхати за товаром і привести з оптових ринків Чернівеччини цю заразу? Чи дядя – який вирішив попри карантин зробити собі іменини? Прийшла вона чи хтось інший і «нагородив» таким подарунком інших? В чому тоді вина жертв і чому їх не прирівнюють до тих хто виконував свої прямі функціональні обов’язки? Вони що в підворотні заразились чи на робочому місті?

Парадокси якісь виходять – там ми робимо акції на підтримку лікарів, тут їх наколюємо із заплатами. І робимо винними в невинуватості! Очевидно, що треба або називати конкретних винних і штрафувати або робити рівними жертвами усіх.

Лікарів берегти треба, бо хто зна, що нас ще чекає попереду.

«33-й» приєднується до акції «подякуй лікарям» та просить усіх надсилати повідомлення про свої проблеми. Будемо разом вирішувати їх.