Між тим з настанням пандемії обласний центр служби крові переживає не найкращі часи. Донори остерігаються інфікування, а потреба у крові не зменшується. Варто тільки нагадати, що одна доза забору крові (450 мілілітрів) рятує три життя.

– У нас — на­дійний захист, — запевняє головний лі­кар обласного центру служби крові Оксана Банах. — Розроблена політика інфекційного контролю. Ми закупили достатньо засобів захисту навіть попри те, що не належимо до тієї категорії медпрацівників, котрі потребують особливого захисту. Так, зараз донорство різко впало. Але це все не з вини центрів. Така склалася загальна державна ситуація. Люди бояться, дехто сидить в ізоляції.

Для декого — проблема добратися, бо громадський транспорт нині працює в особливих умовах. Власне, тому ми разом з усіма центрами України вирішили підвозити донорів своїм транспортом. На щастя, нам допомагає багато бізнесменів. Зокрема нещодавно нам закупили холодильне обладнання. Але компонентів мало. І це попри все, що на свята ми створили запас. Як буде далі — передбачити важко, бо умови карантину не полегшуються.

Щодня кров здає в середньому 30 людей. Варто сказати, що це наполовину менше, ніж у докарантинний період. Цього вистачає ледь-ледь, тільки тому, що нині відмінені всі планові операції, надається лише екстрена медична допомога. За новими умовами реформування кожен медзаклад має обладнати власний банк крові, робити нам замовлення. Ця пандемія показала, яку дисципліну має той чи інший заклад, як ми підготовлені, як працює політика інфекційного контролю. Ми проводимо ретельну дезінфекцію усіх поверхонь, донори теж мають захист. Донори дуже дисципліновані, миють руки кілька разів. Люди самі вже до цього звикли.

Загалом на Вінниччині зареєстровано 200 тисяч потенційних донорів. 100 тисяч — здають кров. Стільком — відмовлено з різних причин.

Так, ситуація складна. Втім, ще напередодні Великодня відгукнулося понад 200 вінничан, які, незважаючи на труднощі, полишили всі справи та допомогли своїм вчинком врятувати багато життів. У центрі служби крові завжди раді донорам віком до 50 років і зростом не нижче 160 см. На сьогодні донорство крові — абсолютно безпечна процедура. Для взяття крові використовують лише одноразові та стерильні системи, індивідуальні для кожного донора. А регулярне здавання крові корисне для профілактики захворювань серцево-судинної системи і, крім того, сприяє самовідновленню всього організму.