В Україні садять картоплю всі, навіть ті, хто має малесенький шматок землі. Але в 2019 році більшість селян отримали низький та неякісний урожай «другого хліба», тож тепер перед ними виникла справжня проблема – нестача посадкового матеріалу, та ще й ціна його кусається. Чого чекати тоді восени?

Микола Ковтун із Хмільницького району вирощує бульбу на 30 сотках городу. За словами чоловіка, такої критичної ситуації із стратегічним овочем ще не було.

– Колись картоплі було так багато, що більше половини її збували оптом та вимінювали на продукти харчування. Через несприятливу погоду торік люди змушені були орати городи лише в кінці травня, тоді ж і посадили картоплю. Через це вчасно не могли її обробити, прополоти, чимало шкоди отримали і від фітофтори та інших шкідників. Та й не у всіх була можливість внести добрива, адже лише один мішок вартує 650-700 гривень. До цього слід додати ще 500 гривень за причіп перегною. Культивація – 15 гривень за сотку, — каже Микола Ковтун. – Тому вродило бульби мало. Дійшло до того, що дехто із людей навіть не посадив половини того, що планував щороку. Придбати бульбу практично ніде, в райцентр не кожен має змогу поїхати. Та й там лише 2-3 продавці, які хочуть від 10 гривень за кілограм. Хоча рік тому ціна була вдвічі менша…

Натомість фахівці радять селянам не панікувати, а …змінити свій підхід до вирощування бульби.

– Ціна на картоплю, зокрема насіннєву, справді зросла. Тут є кілька факторів. Справа в тому, що зазвичай люди один в одного беруть та садять багато разів один і той самий посадковий матеріал. І вже довели цю звичку до того, що в минулому році з посадженого відра зібрали відро врожаю. Це називається «виродження картоплі», раз на чотири роки її обов’язково слід замінювати, — розповіла нам виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова. — Крім того, українці звикли садити картоплю на травневі свята. Це велика помилка, адже в світі триває глобальне потепління, що призвело до посухи. Україна не виняток. Немає дощів – жоден овоч не проросте і не виросте. Весна стала значно довшою, літній період скоротився до місяця. Саме тому всі провідні промислові агрогосподарства переносять посадку картоплі на перші числа березня. Копати тепер картоплю варто не в середині серпня, а на місяць пізніше. Щодо прогнозу на урожай 2020 року, в Україні очікується розширення площ під картоплею, адже люди, які відчули дефіцит власного другого хліба, спробують убезпечитися. Тому на підвищення ціни не слід очікувати.

А ось купувати картоплю експерти радять у фермерів чи в сертифікованих насінницьких господарствах, яких в Україні 12. Абсолютно легко якісний посадковий матеріал можна придбати через Інтернет і спеціалізовані магазини.

– Для зручності раджу читачам придбати посадковий матеріал у всім відомих представництвах селекційних компаній, які працюють у нашій країні: Агріко Україна, Європлант Україна (її дистриб’ютор Рекорд-Агро), Солана Україна, Норіка Україна, HZPC Україна, Інститут картоплярства та Чернігівеліткартопля. Із найбільш популярних сортів рекомендую Белла Роза, Гранада, Рів’єра, Арізона, Королева Анна, Лабелла, Мелоді, Опал, Ред Леді, Сіфра, — додає Оксана Руженкова.

Валентина Лісова