Нині з’явилося чимало порад, як захистити себе від коронавірусу за допомогою простих продуктів.

Одні закликають налягати на часник, інші сподіваються на силу лимона, але найбільше надій на імбир. Деякі «фа­хівці» запевняють, що якщо їсти імбир щодня у великих кількостях, то вірус залишиться без корони. Рекомен­дують навіть носити антиві­русні браслети з імбиру, причому саме на лівій руці і нозі. Щось типу оберегів у період зомбі-апо­каліп­си­су. Тепер люди почали писати, що імбир почав стрімко дорожчати і замість звичайних 100-120 гривень коштує 200-300. Тож чи дійсно він такий помічний і чи справді може допомогти із коронавірусом — ми запитали у лікарів.

– Всесвітня організація здоров’я рекомендує не займатися самолікуванням та у разі появи будь-яких симптомів коронавірусної інфекції (сухий кашель та висока температура) звертатися до медиків та лікуватися згідно з їхніми рекомендаціями. Самолікування може вбити. Крім того, науково ніким не підтверджено, що імбир лікує коронавірус. Так, корінь справді має бактерицидну дію, зміцнює організм і підвищує опірність різним захворюванням. Крім того, імбир має унікальну властивість очищати організм від практично всіх видів токсинів: харчових, радіаційних і хімічних. Вживати імбир краще після їжі, добова доза не повинна перевищувати чотирьох грамів. Жінкам слід знати, що корінь розріджує кров, тому можуть бути тривалими місячні. Якщо вживати імбир у надмірних кількостях, можна отримати опік слизової та навіть викликати печію. Імбир сприяє виділенню шлункового соку, тож може спровокувати появу хронічного гастриту або загострити його. Дітям слід вживати імбир у вигляді легкого чаю, — вважає лікар з Козятина Ігор Грубеляс. — Але імбир — це профілактичний засіб, не більше. Імунітет хі­мічним способом неможливо підняти. Найкращий спосіб тут – раціональне та збалансоване харчування, щоб були зелень, м’ясо, молочні продукти, фрукти та овочі. Єдина дієва профілактика поширення епідемії — це своєчасне звернення до лікаря, обмеження контактів, сувора гігієна і зміцнення імунітету. Тож пік­луйтеся про себе і близьких, довіряйте тільки доказовій медицині.

А ось травник Ан­дрій Форсюк справді вважає імбир дуже помічним коренем та залюбки ді­литься смачним рецептом для нашого здоров’я.

– Я раджу готувати імбир таким чином: взяти 250 грамів свіжого кореня, два середніх за розміром лимони та 250 грамів липового меду. Натираємо імбир на дрібній тертці, щоб виділилася достатня кіль­кість соку. Можна порізати на шматочки і пропустити через м’ясорубку. Лимон чистити не потрібно, нарізати на шматочки, витягнути кісточки і пропустити через м’ясорубку. Якщо є блендер, то можна перебити. Всі інгредієнти необхідно з’єднати і добре перемішати. Зберігати найкраще в простерилізованій скляній тарі в холодильнику. Перед вживанням дайте суміші добу настоятися. Пити по 1 столовій ложці на день для дорослого та, при потребі, по 1 чайній ложці дітям. Якщо немає коштів, зараз з’явилися весняні вітамінні рослини: листя кульбаби, черемша, яглиця, листя кропиви, молоді паростки хмелю.

Валентина Лісова