Для чого ми живемо на цій землі? Щоб її прикрасити і залишити добрий слід нащадкам, — вважає селекціонер із села Крикливець Крижопільського району Микола Завальний.

Він — агроном із більш як сорокарічним стажем, його поважають і залюбки звертаються, аби поділився секретами садівництва. А сам чоловік най­біль­ше пиша­ється своїм садом екзотичних рослин, акліматизованими ним на Вінниччині: це і малина австралійська, мушмула кавказька, мигдаль, чорний абрикос, нектарини, вишні з багатьох країн, а також овочеві культури.

З оранжерейних рослин наш земляк вирощує банани, ананаси, помідорне дерево, хурму японську. А ще вивів понад 30 сортів винограду й більш як 100 сортів плодових культур. Нині, каже чоловік, саме час висаджувати лохину. Але її він вирощує досить оригінальним способом — у відрах або виварках. А ще це дуже зручно для тих, хто живе у квартирі й має лише балкон.

– Колись я працював у Науково-дослідному інституті й отримав листа від садівниці з Прибалтики. Згодом вона надіслала мені перші кущики лохини, було це на початку 80-х років минулого століття. Інформації, як за ними доглядати, майже не було. Перечитав чимало літератури, з чимось був не згоден, тому керувався власним досвідом. З тих пір ця ягода завжди росте на моєму городі. Саджанці лохини можна придбати на ринку, але часто натрапиш на недобросовісних продавців. Зверніть увагу — на кущику обов’язково має бути два зелених пагони не менше 40 сантиметрів і товщиною 5 міліметрів. Коренева система має бути розвиненою та не пересушеною. У мене ділянка невелика, обрав дуже зручний спосіб — висаджую лохину у ємкості. Бо у звичайних ямках рослину можуть пошкодити кроти, вони люблять родючі землі, — пояснює Микола Завальний. — Беру виварки або пластмасове 20-літрове відро висотою до 30 сантиметрів. Зробити слід внизу дірочки, щоб вода стікала. Лохина любить кислі ґрунти. На дно єм­кості десь на 2-3 сантиметри засипаю гальку, грунт має бути легким. Підходять торф та пісок у пропорції 3:1. А зверху треба додати дробленої кори сосни, вона добре окислюється.

Якщо нині висадити живицю, то цвіт з’явиться наприкінці травня — на початку червня. Наступного року може давати ягоди. Якщо мешкаєте у квартирі, виносьте рослини на балкон. Для поливання до 1,5-літрової пляшки води додати 20 грамів 9-процентного оцту. Після цього добу відстояти. Різні сорти лохини потребують різної кількості вологи. В ємкостях під сонячним промінням лохина знаходиться до жовтня. Після цього її слід перенести у погріб.

Віталіна Володимирова