Цей виклик міністром охорони здоров.я на віртуальний  «килим» для звіту голови облдержадміністрації Владислава Скальського  разом із директором департаменту охорони здоров.я ОДА Людмилою Грабович вже на слуху всієї Вінниччини… Бо два вінницькі владні ВІПи мали в прямому ефірі пояснити Максиму Степанову чому на Вінниччині захворіло найбільше медиків? Бо ситуація настільки кричуща і вийшла вже за межі області так, що одразу 8  вісім нардепів від Вінниччини написали депутатські звернення, щодо скликання засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації.

Нардепи разом із міністром хотіли почути звіт голови Вінницької ОДА щодо ситуації із захворюванням медиків області на COVID-19. І в жовтому дому одразу пішли розмови, що крісло під губернатором вже пиляють…

Втім,  кілька парламентарів конкретно бажали отримати «скальп»   Людмили Грабович,  яку багато хто звинувачує в тиску на головних лікарів, в  заспокійливих заявах про готовність  Вінниччини  до спалаху епідемії… І це  при тому, що  лікарі за власні кошти купували засоби  захисту, а персонал багато де відправили примусово у відпустки за власний рахунок…

То ж чим закінчився візит «на килим»?

– Засідання комітету відбувалося у відеорежимі, але були присутні  чимало депутатів, заступник міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак, котра, власне, очолила  комісію, що проводила перевірку  на Вінниччині. Але всі ми були шоковані, бо у своїй доповіді Ірина Микичак запевнила, що у Калинівці все нормально,  і жодних порушень вони там не знайшли!, – прокоментувала ситуацію Лариса Білозір. –   Не звернули вони увагу на те, що було скупчення медиків через помилкове рішення перевести  в один корпус лікарні 8 відділень з метою звільнення інших корпусів під тимчасове житло для медпрацівників, та ніби перетворення лікарні в заклад для надання спеціалізованої медичної допомоги пацієнтам першої хвилі з випадками важкої коронавірусної хвороби COVID-19.  Більше говорили про недотримання санітарного режиму.

На засіданні цього комітету нас самого звіту не дали. Не знаємо ми і складу цієї комісії.  І взагалі, у депутатської групи є підстави сумніватися у незаангажованості комісії МОЗ, що проводила перевірку епідемситуації у Калинівській ЦРЛ. Адже є інформація про те, що голова комісії під час перевірки Вінницької районної лікарні, знаходилась у Департаменті охорони здоров’я Вінницької ОДА, і вже після цього була розпочата перевірка Калинівської ЦРЛ у повному складі комісії.  До слова, пані Микичак – колишня директор департаменту охорони здоров’я у Львівській області.

Мабуть, тому жодних порушень ніхто не знайшов… – розповіла народний депутат Лариса Білозір – Але наша міжфракційна депутатська група «Вінниччина» підготувала нове звернення, в котрому депутати просять проведення перевірки справді незалежною комісією з епідеміологів, бо комісія МОЗ, виходить, зацікавлена в тому, щоб нічого такого не показати.   Бо з відповіді місцевої влади виходить, що в Калинівці жоден медик не  був інфікований при виконанні своїх обов’язків.! Але  зараження відбулося не в інфекційному відділенні, а у звичайних  соматичних відділеннях.

Між тим  у Калинівці вже навіть  трьох лікарів «призначили» «винними»! Та ми провели власне розслідування і з’ясувалося, що  хірург І. Гуменчук інфікувалася з 24 березня, надаючи  допомогу ургентному хворому.  Або ще на два дні раніше, коли прибула на виклик до пацієнта  з коронавірусними симптомами у звичайній хірургічній масці і без захисного костюма, котрих, до речі, аж до 7 квітня у ЦРЛ не було. Пацієнт той невдовзі помер, тестування йому не провели. Відчувши 04.04 симптоми захворювання характерні для COVID-19 вона звернулась до інфекціоніста з проханням провести тест.

Інфекціоніст відмовив посилаючись на те, що тест треба робити на 4 день захворювання. Тричі вона просила тестування! Особисто їй видавали три захисті маски на тиждень! А захисний костюм показали нещодавно, продемонстрували, як його правильно одягати і знову заховали. Вона принесла коронавірус у сім’ю навіть попри те, що дуже ретельно мила руки…

За словами медиків, хірург Калинівської ЦРЛ Якимець В.П. як тільки відчув  симптоми гострого респіраторного захворювання (08.04, а не 01.04 як заявляє ОДА) одразу вирішив самоізолюватися.

Також, 02.04. під час чергування, лікар-анестезіолог Костенко Е.О., відчувши загальну слабкість, повернувся додому та одразу звернувся до сімейного лікарня і був під його наглядом, попередньо попередивши про свій стан адміністрацію лікарні. Більше тижня  Костенку Е.О. не відкривали лікарняний лист, всупереч наявним симптомам та поки у нього не підтвердився ПЛР тест на COVID-19.  Я вважаю, що звинувачувати медиків недоречно, адже будь який пацієнт, котрий прийшов до лікарні, може бути носієм інфекції.  Причини є інші. А які – нехай з’ясовує більш кваліфікована і незаангажована комісія.

Думку керівника департаменту охорони здоров.я Людмили Грабович дізнатися не вдалося. Але редакція готова вислухати її аргументи на сторінках нашої газети.

За версією іншої депутатки від Вінниччини «Диму без вогню не буває»….

Бо нардепи від області просили:

1. Надати професійну оцінку діям та рішенням Грабович Л.О. у період пандемії COVID-19 в Україні.

2. Сприяти якомога швидшому впровадженню обов’язкового страхування медичних працівників на випадок інфікування COVID-19 спричинений коронавірусом SARS-CoV-2.

3. Вирішити проблему з тестуванням методом ПЛР-дослідження медичного персоналу у Вінницькій області. Надати додаткові реактиви для ПЛР-тестування, відповідне обладнання та залучити інші лабораторії.

4. Нарахувати додаткові виплати інфікованим медикам з Калинівської та інших лікарень Вінницької області, у розмірі 300% до посадового окладу та коштом державного бюджету, забезпечити безкоштовно їх лікування та їх інфікованих рідних.

5. В повному обсязі забезпечити медичний персонал якісними засобами індивідуального захисту та довести до них нові алгоритми та протоколи МОЗ щодо уникнення масового інфікування лікарів.

На Комітеті керівник області та департаменту охорони здоров’я доповіли, що у Вінницькій області «все добре», область справляється найкраще, а хворих багато, бо проводиться багато ПРЛ-тестувань. Можливо все так і є, я не збираюсь давати оцінку, але як зазначили представники Комітету: «диму без вогню не буває».

Цікаво, що відповів  народним депутатам України і міністру  Владислав Скальський?

На думку голови ОДА «Вінницька область має правильну та чітку стратегію по боротьбі з COVID-19 – це визнано Міністерством охорони здоров’я України  та головним санітарним лікарем країни Віктором Ляшком за результатами перевірки області:

– Фахівці МОЗ детально ознайомились яким чином працює Обласний лабораторний центр, який об’єм досліджень виконується Вінницькою областю у порівнянні з іншими областями. Фактично вони дуже детально дослідили результати епідеміологічних розслідувань з трьох основних осередків спалаху коронавірусної інфекції,де є,на жаль, велика кількість інфікованих медичних працівників, і озвучили свої висновки»,- зазначив Владислав Скальський.

Також голова ОДА наголосив на важливості порозуміння в такий кризовий період: «У нас не повинно виникати розходжень в розумінні ситуації. Запрошую шановних народних депутатів до участі в оперативному штабі з метою ефективної співпраці та координації роботи».

Але тема звільнення Людмила Грабович за цілий ряд промахів в області поки що дипломатично замовчується. Кажуть,що «Коней на переправі не міняють…» Але чи всі допливуть до рятівного закінчення пандемії коронавірусу.