Таке повідомлення з’явилося на сайті Вінницької і Барської єпархії УПЦ. І редакція одразу отримала тисячі повідомлень від читачів та запитань.

Ось деякі із них:

– То що, те, що 200 монахів та семінаристів захворіли в Києво-Печерській лаврі, настоятель Павло, якого успішно вилікували українські лікарі, Почаївська лавра, місто, яке стало заручником паломників і в якому вже більше 150 хворих, і монастирі, де є десятки хворих монахів та монахинь, хвроба Митрополита Онуфрія і його підлеглих і навіть закон про карантин, якого дотримується вся Україна і світ, не є причиною — а саме якась примарна можливість підпалу? (Ольга, Шаргород).

– Люди, то на кого працює ця церква в Україні, я не хочу образити почуття віруючих, але що там є ворожа агентура — вже лізе через вуха, то виходить — спочатку вони розкручують зухвале протистояння вимогам карантину, заражають своїх вірян, ті — монахів. Це явище стає масовим. А потім… підпал — типу дивіться: уже нас палять! А далі що, руская весна по порятунку братів-віруючих? Скажіть, ви що, цього чекаєте в Україні? Крім цього горя, розкручуєте ще маховик війни? То хто ви, люди, брати во Христі чи Каїни? (Віктор, вінничанин)

– Митрополит Варсонофій побоюється не стільки коронавірусу, від якого вже потерпають усі священники Києво-Печерської лаври та хворіють у Почаївській лаврі, а підпалів? То хресні ходи він благословляє під час карантину, лякаючи Вінниччину, то ось цей пост якийсь двуликий? То для чого він присланий на Вінниччину — прошу його відповісти: молитись Богу за Україну і її воїнство чи розхитувати ситуацію в угоду ворогові країни? — запитує читачка Тетяна Власюк.

– І таких повідомлень сотні. Тому просимо дійсно дати відповідь, що УПЦ (МП) мала на увазі? Зокрема митрополит Варсонофій ось у цій заяві:

«Христос Воскрес! Підтримую дане звернення (звернення Чернівецької єпархії щодо підпалів монастирів і храмів УПЦ) і розумію, що загроза є для всіх монастирів. Корисні рекомендації, до яких повинні прислухатись монастирі. Я благословляю з завтрішнього ранку, з 6.00 закрити Браїлівський монастир для прихожан і паломників, службу будуть звершувати за закритими дверима, моляться священнослужителі і монашествующі. Прохання до прихожан і паломників з розумінням поставитись до даного вимушеного заходу. Благодарю».

Про дату відкриття монастиря пообіцяли повідомити згодом.

А керуючий справами УПЦ МП митрополит Антоній відкрито заявляє, що проти Московського патріархату в Україні здійснюється «справжній терор». Про це повідомляє видання «Духовний фронт». Щоправда, який цей терор — не уточнюється.

Експерти припускають, що градус і частота звинувачень від деяких священників Московського патріархату тільки зростатиме, бо за звинуваченнями про «гоніння» можуть критися зовсім інші серйозні дії проти України: спочатку заяви про гоніння, переслідування та терор, а потім «руский мір» із повномасштабним наступом, щоб захищати «святую русскую вєру» на території України. Ви цього хочете, шановні віруючі? Але «агенти» і адепти швидко зникнуть і знайдуть собі пристанище в Росії, а вас, як і нас чекає доля зруйнованих

ОРДЛО. Ви цього хочете? Чи не бачите, як вас використовують ймовірні провокатори під прикриттям ряс. Невже монашої одежі із мощами на плечах у терориста-феесбешника Гіркіна і його банди для прикриття вам замало, щоб це зрозуміти?

Соломія КАЛЮЖКО