Автори заяви стверджують, що таких лабораторій 15 по всій Україні: в Одесі, Вінниці, Ужгороді, Харкові, Херсоні, Тернополі по одній, по три у Львові, Києві і ще десь біля Криму та Луганська.

«Там працюють виключно американці та фінансуються вони з бюджету США» — йдеться у повідомленні.

Нардепи вказують, що подібні лабораторії почали працювати в Україні ще за часів Ющенка. Припускають, що через діяльність цих лабораторій в Україні відбуваються спалахи різних вірусних хвороб, які несуть смертельну небезпеку людям (згадується геморагічна пневмонія, холера, грип H1N1, гепатит). Стверджують, що українська влада уже знаходила порушення, які могли бути причиною витоку штамів. Тому у 2013 році Янукович, начебто, припинив співпрацю із США у сфері біологічних експериментів, але з 2014 року діяльність цих лабораторій відновилась.

Зараз нардепи звернулися до Президента Зеленського із запитаннями: як фінансуються ці лабораторії і як українська влада їх контролює.

Слід відзначити, що Посольство США в Україні одразу опублікувало свою заяву з цього приводу.

«Програма боротьби з біологічною загрозою Міністерства оборони США працює в Україні разом з українським урядом над забезпеченням консолідованого і захищеного зберігання збудників хвороб та загрозливих токсинів у відповідних державних установах, так, щоб при цьому можна було проводити мирні дослідження та розробляти вакцини. Ми також працюємо з нашими українськими партнерами, щоб розвинути здатність України виявляти спалахи, спричинені небезпечними патогенами, перш ніж вони становитимуть загрозу безпеці чи стабільності.

Наші спільні зусилля допомагають гарантувати, що небезпечні збудники не потраплять у чужі руки. Ми пишаємось тим, що співпрацюємо з Міністерством охорони здоров’я, Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів, Національною академією аграрних наук та Міністерством оборони, щоб усім нам жилося безпечніше».

На сайті Посольства США в Україні у розділі «Офіс агентства із зменшення загрози» опублікована відповідна Програма. Згідно з цією Програмою, було модернізовано багато лабораторій для МОЗУ та Держслужби безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.

Також з 2016 року діє програма з написання наукових робіт. Надається й підтримка багатьом спільним дослідницьким проєктам, за допомогою яких українські та американські вчені працюють разом.

У каталозі лабораторій є посилання і на Вінницьку діагностичну лабораторію. Єдиний документ, який тут завантажений — це інформаційна довідка, в якій чітко прописана схема освоєння інвестицій уряду США в розмірі 1, 504, 840 доларів США (1, 106, 610 дол. — на проєкт та будівництво, 398, 230 дол. — на обладнання та меблі). Згідно з довідкою, фінансовим донором виступило Міністерство оборони США, бенефіціар — МОЗ, рецепієнт — Вінницький обласний лабораторний центр.

Вказані й підрядні організації: «RK-Центр» — будівельні роботи, «Біолабтех» — постачання обладнання. До речі, за інформацією youcontrol, ключова особа та підписант компанії Ємець О. М.

Дозвіл готовності об’єкту до експлуатації підписаний 30 серпня 2010 р. Акт прийому-передачі та Меморандум взаєморозуміння — 1 грудня 2010 р.

Режимною комісією МОЗУ виданий дозвіл на роботу з патогенами 22 грудня 2010 р.

Зрозуміло, що справа давня. Але вінничани мають право знати про засекречений проєкт на півтора мільйона доларів, бо до кого ми лиш не зверталися – всі відповідали, що це «брєд» і американської лабораторії не­має і ніколи не було у Вінниці. Тому ми вже відправили офі­ційний запит на Вінницький обласний лабораторний центр та керівнику відділу Агентства зі зменшення загрози Міністерства оборони США у Києві Джоани Вінтрол. Від­повідь надрукуємо у наступних номерах.

Як і кожен українець, ми хочемо знати найголовніше: допомагає чи заважає Україні таке співробітництво. І чи не виконують проросійські партії завдання ворожої держави завадити якійсь дуже важливій спів­праці, яка заважає їм.

Міла ПОЛІЩУК