Під час карантину в соцмережах набирає популярність челендж «ІЗОізоляція» — це коли людина намагається за допомогою підручних предметів або самого себе чи близьких скопіювати знамениту картину.

Новоявлені «знавці мистецтва» об’єдналися в групу, в якій кожен день з’являються десятки дивовижних фотографій — на наших очах оживають картини Гейнсборо, Пікассо, Брюллова, Клімта, Малевича і Кандинського. В «живих картинах» беруть участь діти, чоловіки, кішки, собаки і навіть іноді продукти з обіднього столу, в загальному – що завгодно. Головна мета «художника» — досягти максимальної схожості з оригіналом.

Наші земляки підійшли до цього ще більш відповідально та оригінально. Зокрема вінничанка Анастасія Фоміна скопіювала вишиту сорочку з картини Василя Тропініна «Дівчина з Поділля» і, вбравши у неї 11-річну Софійку Аль-Хадіді з Вінниці, створила «живу» копію картини, що викликало сотні схвальних коментарів.

– Дівчина, зображена на картині, вбрана у сорочку – це одне з найдавніших зображень жіночої вишитої сорочки Східного Поділля (початок ХІХ ст.). Основні техніки вишивки: низь замкова (найпоширеніша техніка вишивки на Східному Поділлі) та поверхниця (притаманна кільком південним районам Вінниччини). Всі деталі сорочки змережано вручну традиційним швом «подільський черв’ячок», –розповіла майстриня Анастасія Фоміна. — Але якщо вишивала сорочку власноруч, то весь проєкт – це колективна праця. Щиро дякую за допомогу в створенні сорочки Лідії Бебешко, Юлії Васюк, Наталі Сентемон, Ірині Брайлян, Ігорю Яворському, Євгенії Фоміній та чарівній моделі Софійці.

Додамо, що Софійка Аль-Хадіді – відома дитина на теренах області. Ще у 3 роки вона заявила, що хоче грати на бандурі. Викладачка Марина Залізняк розробила спеціальну методику. За чотири місяці занять дівчинка вперше вийшла на велику сцену. Софійка — єдина дитина-вінничанка, яка вже дала свій перший сольний концерт на бандурі харківського типу. Дівчинка вже встигла побувати на багатьох мистецьких конкурсах, різних телепроєктах, зокрема «Маленькі гіганти», «Битва хорів», «Караоке на майдані». Стала переможцем конкурсу «Людина року» в номінації «Юний митець». Коли в Україні почалась війна, Софійка теж не була осторонь. Разом із мамою вона давала концерти на військовому полігоні. Мама Софійки Аль-Хадіді Юлія Васюк — родом із Бондурівки Чечельницького району. Вона — член громадської організації «Етномайстерня «Коло», співачка та фольклористка.

Віталіна Володимирова